2015. július 22., szerda

Irány a konyha!

Hölgyeim, irány a konyha…!
Nem leszek finom és tapintatos, elnéző és cizellált. Arról szeretnék írni és felhívni a figyelmeteket, ami szerintem igen fontos egy Család, vagy közösség életében.  Az étel, amit megeszünk, amibe szó szerint beletesszük mindazt, amiről úgy gondoljuk, hogy nekünk és szeretteinknek szüksége van. Nem arról van szó, hogy ez a kötelességetek, vagy női-férfi szerep és ehhez hasonló elcsépelt dogmák. Egyszerűen azzá leszünk, amit eszünk. Az életünk attól lesz jó, vagy rossz, hogy milyen közegben éljük azt. Mi vesz körül bennünket és mi az, amivel tápláljuk lényünket.
Milyen hangulatban töltöd a napot, milyen gondolataid vannak, a levegő, amit tüdődbe szívsz, az tiszta, vagy bűzös. Valódi, élő vizet iszol, vagy üdítőzgetsz, netán alkoholizálsz, mert vizet igyanak az állatok… Rengeteg összetevő, ami az egészséghez és boldogsághoz kell! Mégis az elkészített, vagy el nem készített ételről szeretnék beszélni! Hatalmas jelentősége van az ételnek, amit szeretteinknek készítünk! Sok esetben összecsapunk valamit, rossz esetben másra bízzuk az éltető étel elkészítését. Az alja mindennek a „kaja” szóval illetett ismeretlen eredetű valami, amit „zabálunk”…
Az Ősiségben még tudták, hogy az étek készítés, az varázslat! Abból az alapanyagból, amit mi magunk termeltünk meg saját magunk számára azért, hogy azt örömmel és megelégedettséggel fogyasszuk el egészségünkre. Mert ezt mondjuk, amikor befejezzük az evést!
Nézzük az ideális és kívánatos ételkészítés lépéseit és elemeit. A magunk által szeretettel megtermelt alapanyagokat használjuk. Friss, az idénynek megfelelő összetevőket választunk. Minden hozzávaló a Kárpát Hazából származik, de törekszünk az 1 napi járóföldön belüli termékek használatára. Vegyszer és tartósítószer mentesség. Az ételeket tűzön készítjük, lehetőleg a szabadban. Tiszta, élő vizet használunk. Az edények és konyhai eszközökből nem oldódik ki káros anyag (alumínium, műanyag kerülendő). Az elkészítés közben arra gondolunk, amit szeretnénk, hogy érezzenek azok, akik elfogyasztják azt. Boldogságot, megelégedettséget, szeretetet. Figyelünk a tálalásra és a környezetre, nincsenek zavaró tényezők. Az ételt nyugodtan, alaposan megrágva boldogan fogyasztjuk. Evés közben arra gondolunk, ami a vágyunk, álmunk. Áldjuk meg az ételt!
Minden olyan összetevő, alapanyag, eszköz és gondolat, ami ettől eltér, csökkenti az étel „varázserejét”, sok esetben nemhogy táplál, de inkább megbetegít. Az ismeretlen eredetű alapanyagok, a túlzott állati eredetű fehérje, tartósítószerek és adalékok, mikrohullám, alumínium eszközök, borús gondolatok, sietség. A jövőnket jelentősen befolyásolja, hogy mit művelünk a konyhában és a hálószobában… Beteg társadalom vesz minket körül és a legelső és legfontosabb, amit tehetünk, hogy egészséges ételt veszünk magunkhoz és kínálunk Családunknak! Miért fontos, hogy azt a Nők végezzék? Mert teremteni, csak Ti tudtok! Próbáljátok ki mindazt, amit leírtam!
Hadd javasoljak egy példát! Amit nem termeltek meg, azért elmentek a piacra és beszerzitek a szükséges hozzávalókat. Az emberrel tüzet rakattok, a sparheltbe, kemencébe, bogrács, tárcsa, pajzsedény alá. Csinosan felöltöztök, szól a kedvenc zenétek, énekeltek, riszáljátok a feneketeket. Örömmel készülődtök, daraboltok, fűszereztek. Miközben készítitek az ételt, arra gondoltok, hogy a gyerek, férj, apa, anya mennyire boldog lesz ettől. A nap fénypontja, derűs lesz tőle a nap további része, megdicsér mindenki, észreveszik, milyen szépek vagytok és ügyesek! Miközben kavargatjátok a fakanalat az óra járásának megfelelően (!), arra gondoltok, amit szeretnétek elérni. Ne legyen morcos az ember, a gyerek odafigyeljen arra, amit mondasz… Figyeljetek a részletekre! Gyertya az asztalon, illatok, színek. Egészen biztos vagyok benne, hogy sikerrel jártok!
Ha nem hiszitek, próbáljátok ki! Egyik nap az általam javasolt étkezés, másik nap félkész mikrós kaja állva, rohanás közben… Kívánom, hogy megtapasztaljátok a teljességet és boldogságot az ételkészítésnek köszönhetően!
Szeretettel és Áldással!

Mihályfia Atilla

1 megjegyzés: