2015. július 8., szerda

A csoki jó!


A csoki jó, a csoki finom, a csoki különleges!
Ezzel a gondolattal kezdeném az írást. És manapság a sokat hallott, unásig ismételt, elcsépelt, de mégis fontos folytatás sem maradhat el:… A csoki egészséges?

Ó, hát és igen. Ha ez egy retorika szakos csoport vizsga témája lenne, a vizsgának sosem lenne vége. Főleg nem akkor, ha az információkat az internetről kéne gyűjteniük, és az elmúlt egy év bármilyen online sajtóanyagát kell/szabad csak használniuk. Hiszen már a kérdés is hülyeség. De mégis olyan ritka, hogy bűntudat nélkül kapunk be egy csokit, pedig ha valami, hát a bűntudat az nem egészséges. Önmagunkat folyton megvonásban tartani: egészségtelen. Az ízek nem csak fizikai síkokon táplálhatnak vagy éheztethetnek bennünket, hanem lelki úton is. Emlékek, félelmek, érzések keletkeznek bennünk, már akkor is, ha egy étel nevét meghalljuk. Személyiség tesztet lehetne íratni abból, hogy kinek mi az első 10 szava, ami egy étel kapcsán eszébe jut. Tegyünk egy próbát: Sült csirke, palacsinta, kelkáposzta főzelék, gyümölcssaláta, füstölt lazac. Szóval, akinek van kedve, írjon 10-10 szót, akár csak magának, de szívesen is fogadom!

Szóval vissza az érzelmekhez. Egy érzés vagy jobbá teszi a napunkat, vagy szürke ködöt varázsol a legüdébb égre is. Ezért nagyon-nagyon fontos, hogy ha töltekezés a célunk, a táplálkozás, akkor ne bűntudatot, károsat, lemondást együnk ebédre.

Az egészséges, vagy nevezzük inkább így, tudatos táplálkozás híve vagyok. Szakmailag a nyers ételeket képviselem, népszerűsítem, és szerettetem meg az emberekkel. Ennek egyik legfőbb oka, hogy olyan értékes kihívás elé állít, aminek nem tudtam ellenállni, másrészt meg tényleg a legjobb választásnak tartom, mint kitűzött csúcs. Amikor egy nyers hétvége menüjét állítom össze, fel kell készüljek a legszélsőségesebb vendégekre. Van, aki a bemutatkozó körben olyan ragyogó tekintettel beszél a vasárnapi illatozó sült húsról, hogy még nekem is összeszalad a nyál a számban, és hirtelen bűntudatom van, hogy most ezt a rutint én meg fogom törni, vagy éppen léböjtön van három hete, és majd itt, velünk fokozatosan tér vissza a táplálkozásnak arra a szintjére, amiben komfortosan érzi magát. És látszik, hogy üde, nyitott, és félelem költözik a szívembe, hogy vajon méltó-e az én ételem ennek az időszaknak a megtörésére. Szóval hibázni nem lehet. Benne kell lennie a vasárnapi ebéd emlékének, a böjt harmóniájának, a reggel frissességének, a  vacsora békéjének, az ünnep emelkedettségének, az újdonság varázsának, a színek kavalkádjának, az illatok időutazásainak, a szokás hatalmának. Egy nyolckarú csodás lény egyensúlyban tartása a feladat. Hátborzongató, és vonzó kihívás egyszerre.

De mire ott ülök, és ezek az érzések átfutnak rajtam, addigra már kész a menü. Ami gondosan felépített alapja a produkciónak. A stabil színpad, ami a gyökereket adja.
Téma az adott hónap, ünnep, az idény legizgalmasabb alapanyagaival. Karácsonykor fahéj illat, mák és lélegzetelállító zserbó. Nyáron a görög utazás emlékeit idézzük fel. Május a szerelem jegyében, az epertől pinkbe borult szívek hétvégéje. Szeptemberben a menza van a terítéken, októberben sütőtökös, novemberben pedig rájövünk, hogy a 42 fokos leves már lélekmelengető, áprilisban pedig piknik előzetes. Körülöttünk üde, mosolygós emberek, felszabadult, duruzsoló beszélgetés. Nem szeretnék túlzott idillt varázsolni, mert nem az a lényeg. Bár minden szó igaz, a lényeg csak az, hogy az a varázs, amit a fenti sorokban a nyers ételek kapcsán leírtam, bármelyik táplálkozási szokás szakácskönyvének elején megállná a helyét. Mert enni az élményekért kell. A minőségi, maradandó élményekért. És ha tehetjük, ajándékozzuk meg magunkat a teljességgel is, szervezetünket pedig olyan étellel, amitől fellélegzik, és nem befeszül. Ezek az ételek ilyenek, és szeretném hozzátok közelebb hozni, és egyben önmagatokhoz közelebb jutni.

Mert van, hogy a csoki, jó, a csoki finom, a  csoki egészséges…. akkor is, ha egy kocka a sarki trafik ismeretlen csomagolású táblájából. De itt egy recept is a legelszántabbaknak:
Krémes datolya, kókusz zsír, víz, kakaó por, vanília, turmix, a végén meg eper darabok, és egy jó nagy kanál.
A hatás nem marad el!
Szilda

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése