2015. július 12., vasárnap

Hajfonás


Ha a lányunk népviseletbe öltözik, akkor igyekszem, hogy egységes legyen a kinézete, vagyis ne csak a ruhája legyen autentikus, hanem a hajviselete is. (Nagyon bántja a szememet a hagyományőrző ruhához, jelmezhez viselt sportcipő, óra, baseball sapka, melírozott, tépett haj stb.) 

Megmutatom, én hogy készítem ezeket a szép, pántlikás hajviseleteket.
Először is alaposan ki kell fésülni a hajat (sajnos a filmen egyszer én is belegabalyodtam a tincsekbe), és szabályosan kétfelé kell választani (erre hegyes fogú fésű jó).  Elő kell készíteni a pántlikát is. Ez nem más, mint 3 darab taft – és nem szatén, mert az csúszik! –  szalag (rövidáruboltban kapható) egyik végükön összecsomózva. Jóval hosszabb szalagcsíkokat kell levágni, mint a befonandó haj hossza, mert fonás közben a haj “felveszi” a szalagot, és kellemetlen, ha hamarabb fogy el, mint kéne. Mivel a szalag nagyon foszlik, ajánlatos a végeit körömlakkal vagy ragasztóval bekenni. (Összesen tehát 6 csíkot kell levágni a szalagból, ebből lesz 2 darab 3 ágú csokor.)

Ez a hajviselet egyszerű francia (vagy parketta) fonás; ami különlegessé teszi, az a belefont piros pántlika.

A kettéválasztott haj egyik felén, a fejtetőnél kezdjük a fonást. Három kis tincset veszünk, ezek alá helyezzük be a pántlikát. Ajánlatos úgy fonni majd, hogy a haj eltakarja a kis csomót, amivel a szalagok össze vannak kötve. Ezután a pántlikát a hajjal együtt fonjuk; hol jobbról, hol balról szedünk fel hajat a szélső tincshez. Szerintem nem szép, ha túlságosan elnagyolt a fonás, annál szebb lesz a végeredmény, minél aprólékosabb, minél kevesebb hajat fogunk fel egyszerre. A műveletet addig kell folytatni, míg a hajvégeket is be nem fontuk, a legvégén tehát már csak a 3 szalag marad a kezünkben. 
Ekkor be lehet fejezni; egyszer megcsomózzuk, és kész is van. A szalagot ajánlatos masnira kötni, vagy a tincseket fel is köthetjük “perecesen”. Aki nagyon ügyes, az rögtön a fej alatt a két ágból csinálhat egyet is; ez is mutatós.

Készült felvétel is:

 https://www.youtube.com/watch?v=IY8HuwtDm2c

Ennek a fonásnak előnye, hogy jól “kezelhető” vele a haj, nem bújnak ki huncutkák, nem csúszik ki a gumi, mint az egyszerű lófaroknál; sőt, mivel nincs hajgumi, nincs, ami nyomja a gyerek fejét, ha hátrahajtja, vagy ha esetleg alszik. És hosszabbnak is mutatja a hajat, mint amilyen valójában.

Táborban, elutazáskor is ideális, mert nem kócolódik a haj, elég egy-két naponta kibontani és újrafonni.

Alma

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése