2015. július 18., szombat

Pünkösd "margójára"


Nyitottságunkat és érdeklődésünket élve jelentkeztünk a Kedvesemmel felnőtt hittanórára. Mi felekezet és politika-mentesek vagyunk. Pontosabban, ha mégis meg kéne nevezni, akkor a vallásunk az a Szer-etet, amit bárhol, bármikor és bárkivel szemben lehet gyakorolni.
A hittantanár egy nagyon kedves hölgy, tud figyelni is, de bizonyára nagyon fontos lehet az is, hogy a felekezete iránt felkeltse bennünk az érdeklődést és olyan tudást adjon át, mellyel az egyháznál adnánk le a voksunkat meggyőződéssel.

Említette, hogy ez a legmagasabb rendű egyház. Kérdeztem, ilyet hogy lehet kijelenteni, az én hitem szerint minden ember egyformán fontos a Teremtőnek, felekezet-mentesen. Mindannyiunkban szeretne megnyilvánulni s rajtunk egyéneken áll ebből mit és hogyan tudunk megvalósítani.
Vannak nézeteltéréseink, de jól érezzük magunkat, mert eszmét cserélhetünk, s mindannyian gyakorolhatjuk az elfogadást a belátást a megértést, ha úgy adódik. Egy biztos, ha kérdés is volt, már nem szándékozom leadni ott a voksomat...
Beszélgettünk többek között arról, hogy milyen kár, hogy azt tapasztaljuk, hogy abból a felekezetből jó pár ember, akiket ismerünk valahogy mivel "külsősök" vagyunk s bár látogatjuk az Istentiszteleteket, valahogy nem viszonozzák a barátkozásainkat, de sokszor a köszönést sem. Kérdeztem, ez hogy lehet, pláne kijövet a templomból. A válasz az volt, hogy az ember gyarló és hogy nekünk nem kellene elvárással lenni.

Mondom, vagyis kérdezem, hogy nem az lenne a lényeg, hogy példát mutassanak jóságban, el és befogadásban?! Hiszen minket "tudatlanokat" lenne fontos a hitük szerint is befogadni, vagy terjeszteni a tant? Hazafele a Kedvesemmel arra jutottunk, hogy maradunk az egyetemes, nem kirekesztő szeretetnél és igyekszünk minden nap tenni a jót, a tőlünk telhető legjobbat.
Pár napra rá, kocsiban ülve, egy hátsó utcán gurultunk haza. A szembe jövő kisfiú játékból sorozatot lőtt ránk. Mindketten meghökkentünk. Már nem először történt, csak akkor egyedül voltam és gondoltam gyermeki csíny, vagy talán nem is az volt, amit láttam... Kedvesem, - akire már fogtak pisztolyt -, visszatolatott. Megkérdezte, hogy mit játszik. A fiú erre azt mondta semmit. Kedvesem mondta: „Nem szeretném, ha máskor találkozunk, hogy játékból ránk lőjj, jó?” Mondta, jó...

Ez a kisfiút ma a templomban láttuk ministránsként... A Pünkösdi Istentiszteleten. Ott ahol ez hangzott el:
"A lelki adományok ugyan különfélék, a Lélek azonban ugyanaz. A szolgálatok is különfélék, de az Úr ugyanaz. Sokfélék a jelek is, de Isten, aki mindenben mindent véghezvisz, ugyanaz. A Lélek megnyilvánulásait mindenki azért kapja, hogy használjon vele. A test ugyan egy, de sok tagja van, a testnek ez a sok tagja azonban mégis egy test. Így Krisztus is. Mi ugyanis mindnyájan egy Lélekben egy testté lettünk a keresztséggel: akár zsidók, akár pogányok, akár rabszolgák, akár szabadok. Mindannyiunkat egy Lélek itatott át."
Továbbra is és meggyőződéssel vallom, hogy a SZER-ETET!

Kriszta

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése