2015. július 4., szombat

Legyen kerted! Vess és arass!


Végiggondolva a jelen állapotot, vagy inkább az elmúlt 20-25 év eseményeit, szinte különlegességnek számít és számított, ha valaki kertet művelt, maga állította elő a kedvenc zöldségét, gyümölcsét. Így visszatekintve ez a dolog is, mint sok más egyéb, tudatosan, szándékosan lett leépítve, kitalálva. Hajlamosak vagyunk még ezt a kérdést is a „megéri-e?” szemszögből vizsgálni. Minden szempontból igen! Nézzük a legáltalánosabb szempontot, azaz anyagilag érdemes-e csinálni? Úgy semmiképpen sem, ha a ráfordított időt „órabérben” számoljuk, azaz kiszámolgatjuk, hogy a paradicsomot, már februárban elültettem, majd májusban kipalántáztam, aztán locsoltam, kapáltam. kacsoltam, leszedtem, feldolgoztam. Ha mindezt kiszámolom és mondjuk 1000 Ft-os órabért számolok, akkor 1 kg paradicsomot kb. 12.000 Ft-ból állítok elő…Akkor mégis miért termesszek bármit, ha megvehetem bárhol? 
Akkor nézzük…Mint vásárló, a legmegbízhatóbb beszerzési forrás a termelői piac, vagy bevásárló közösség. Első kézből, leellenőrizhető forrásból jutsz hozzá a közeledben lévő finomságokhoz. Keress ilyet! Mindenképpen kerüld a bolti, legfőképp a bevásárlóközponti „élelmiszereket”! Miért? Jó esetben magyarországi terméket veszel, de nem ismered az előállítót, használt-e vegyszert stb. Másik szempont, hogy ezek a „kereskedők” hatalmas haszonnal dolgoznak, így a beszállítót sanyargatják a nyomott árakkal, míg a piacon vásárolt termék ára közvetlenül a gazdához jut! Legyél tudatos! 
Mégis azt mondom, hogy az anyagi szempontokat tegyük most félre és vegyük végig, hogy miért érdemes saját magunknak megtermelni minél több dolgot! Kezdeném ott, hogy én például a ráfordított idővel soha nem kalkulálok, mert én döntöm el, hogy mivel foglalkozom, magyarán kocsmába járok, tévét nézek, vagy a földön töltöm az időmet (érdemes ugyanebből a szempontból kiszámolni, hogy egy sorozat végigbambulása mennyi „veszteséget” okoz…). Az idődet természetes környezetben töltöd és kénytelen vagy ahhoz igazodni! Elszoktunk ettől, mert az irodában télen-nyáron 24 fok van, ugyanazt kell csinálni…
De a természetben nincs ez így, mindennek megvan a módja és ideje! Hatalmas tanítás, elfogadóvá és magabiztossá tesz! Beilleszted magad a természetbe, növények és állatok közé, harmónia és boldogság uralkodik el rajtad! Megtapasztalod az elemek erejét és használni is megtanulod! Szembesülsz azzal, hogy ami körülvesz, az a föld, levegő, tűz és víz nélkül egyszerűen nem lenne s mindent ez hoz létre, ez működtet, tart életben.Az évkör rendjébe illeszted magad és mikor minderre rájössz, olyan magabiztos és boldog leszel, mint amikor kisgyerekkorodban a fűben játszva bámultad a bogarakat. Nincs ebben semmi ördöngösség, csupán helyedre kerülsz, nem valami fölé, hanem valami részévé! 
A legnagyobb csodák a szemed előtt játszódnak le, vagyis hogy lehet az, hogy egy apró magot beledugsz a földbe, azt víz éri, majd napsütés és tiszta levegő, majd pár hónap múlva a legfinomabb étekké válik hatalmas mennyiségben. Gondolkodtál már azon, hogy például egy tökmag pár gramm, amiből őszre akkora sütőtök lesz, hogy alig bírod el? Ez a csoda, ami egyben az élet rendje is! Vetünk, aratunk! Mi kell hozzá a 4 elemen kívül? Az ötödik a mindenség, vagyis a fentről jövő erő, a hatodik a szilárd bolygó, ami a talpunk alatt van s a hetedik…? A hetedik Te MAGad légy! Szereteteddel, sziklaszilárd meggyőződéseddel, az élet iránti szerelmetességeddel! 
Megtapasztalod az elemek erejét, a tűző napot, a szakadó esőt, az illatos földet, amely kemény tud lenni és a szelet, mely fákat képes kidönteni. Mindezt érzed a saját bőrödön, hallod a természetet, ami először csendesnek tűnik, de főleg tavasszal égtelen zsivaj tud lenni, nap süti a testedet, érzed a földet a kezedben és a lábad alatt, szél kócolja hajadat s néha szaladsz az eső elől, vagy épp hagyod, hogy eláztasson. Szívedet átjárja a boldogság, azt veszed észre, hogy többet kacagsz, jobban alszol és tele vagy élménnyel! Vágj bele! Tanulj a természettől, figyeld s alkalmazkodj hozzá! Hidd el, minden cselekedeted s gondolatod valóra válik, mert „Ki mi(n)t vet, úgy arat!”
Szeretettel és Áldással

Mihályfia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése