2015. július 16., csütörtök

Ezek a mai fiatalok...


Hányszor és hányszor halljuk ezt a mondatot, mi, fiatalok az idősebbek szájából, igaz-e? Sokszor érezhetjük becsmérlőnek, lekezelőnek, vehetjük dorgálásnak, szidásnak. Mert az is. De hogy alapja van-e? Mondanánk ilyenkor: Nincs! És az igazság: Igenis van, még ha ez nem is esik jól nekünk, érintetteknek.

A „mai fiatalok” általában merészebbek, harsányabbak, könnyebben és többször mondják meg a magukét, nemcsak egymásnak, de a felnőtteknek, az időseknek is, és az esetek túlnyomó részében bizony meg sem próbálva fékezni a nyelvüket és átfogalmazni a közölni kívántakat. Nem tagadhatjuk le a tényeket: valóban jobban el vagyunk kapatva az őseinknél. Ha tényleg magunkba szállunk, mi is egyetérthetünk, a szívünk mélyén tudjuk ezt, és ez sok esetben igaz a legszerényebbekre, legmegbízhatóbbakra, legszófogadóbbakra, minden „leg”-re. Olyat viszont, hogy ennek miértjét bárki értelmesen elmagyarázta volna, nem tapasztaltam még.

Vagyis de: internet! Hányan meg hányan takaróznak ezzel, ha valaki megkérdezi, miért is üt el annyira a viselkedésünk az idősebbekétől? Persze jogosan, ez is benne van a pakliban. Ahogy a film-, játék-, képregénygyártók, nem is kicsit. De vajon lehet mindenért ezt hibáztatni? Hisz egy egész kicsi gyerek is, akinek gőze sincs az imént említettekről – jó esetben –, lehet elkapatva, neveléstől függetlenül.

Vonatkoztassunk el egy kicsit attól, hogy minden ember természete, minden szülő nevelési módszere és minden gyerek erre való reakciója más. Hagyjuk egy pillanatra figyelmen kívül a tényt, hogy az idősebbek – általában – intelligensebbek és tapasztalataikból, korukból kifolyólag jobb rálátásuk van a világra. Menjünk vissza az időben pár 10-100 évet.

Milyen is volt akkoriban a világ, a nagy egész? Az emberek elnyomásban éltek, háború háborút követett, fizikailag és lelkileg terrorizálták a népet, a szegénység olyan elképzelhetetlen méreteket öltött, hogy, ha kis túlzással is, de azt mondom, a mai hajléktalannak nagy szerencséje van azokhoz képest, akik abban az időben éltek. Nyomor jellemezte a világot. Mindezzel egy időben a technika nagymértékű fejlődésnek indult, az általános életfelfogással egyetemben, még ha csak pár száz vagy ezer ember által és számára is. Éles ellentétek voltak jelen életszínvonal, felfogás, erkölcs, emberi jogok szempontjából, egy időben.

Aztán egyszer csak valami megváltozott, az emberek élete kezdett pozitív fordulatot venni, a kedélyek lenyugodtak, a hétköznapok nehézségeit felváltotta az addig csak álmaikban létező, vagy még ott sem ismert kényelem, a bizonytalanságot a biztonság, az ingerültséget a szeretet. Az emberek hátradőlhettek, levegőt vehettek. És ugyan nem minden ilyen egyszerű, sokszor csupán illúzió, de ez az állapot tart még ma is. Nagyszüleink azonban még emlékeznek, mit éltek át felmenőik és talán még ők maguk is, egyfajta görcsösség ezért eleve van bennük, még ha nem is tudatos, gyerekeiket pedig eszerint nevelték.

Az utóbbi egy-két generáció azonban kezd, vagy már megfeledkezett erről, minket a múlt nem befolyásol ilyen mértékekben. Egy teljesen másik világba születtünk bele, azok közé az emberek közé, akik hirtelen nem tudtak mit kezdeni a nagy levegőtől. Teljesen más közegben növünk fel, mások a tapasztalataink, mást látunk, ennél fogva más az életfelfogásunk. És ezt csak tetézi a korábban említett filmipar és társai, később az internet, az, amerre ezek terelnek bennünket, mindaz, amit mutatnak és üzennek nekünk.
Fontos tisztázni, hogy ez, amit leírtam, nem minden. Nyilvánvalóan nem most ütötte fel a fejét az idősebb és fiatalabb közti konfliktus, már a kezdetekben így volt. Csak ez az ellentét, ami most van – számomra legalábbis – élesebbnek hat, mint ami az imént taglalt idők előtti. És azért mégis – mi most élünk, nem akkor.
Csipike

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése