2015. július 29., szerda

Az Internet kora és a függőség


Elérkezett az okostelefonok, számítógépek, pontosabban a közösségi oldalak mint facebook, meg a számítógépes játékok ideje. Egy fogalommal: az internet kora. Manapság sajnos egyre több olyat látni, hogy két ember ül egymással szemben és ahelyett, hogy beszélgetnének, a telefonjukat nyomkodják. Engem nagyon zavar, hogyha valakivel együtt vagyok, és beszélek hozzá, vagy ha esetleg többen együtt vagyunk és beszélgetünk egymással, az egyikünk biztos, hogy nyomkodja a telefonját. Azt látom, hogy, mindenki FÜGG a gépektől. 
A mobiltelefont jó dolognak tartom, de az olyan dolgoktól, mint okostelefonok, számítógépes játékok és közösségi oldalak megóvhattak volna minket. Azt látom, hogy csak arra jók, hogy függővé tegyék az embert és megöljék az emberek közti élő kommunikációt. Mindannyian függőek vagyunk. Függővé tettek minket. Saját meglátásom, hogy egy újfajta drogot állítottak elő: ha lelki problémáink vannak, legtöbbször a géphez sietünk, hogy elnyomjuk, vagy a gépnél ülő másiknak elpanaszoljuk az érzelmeinket. Ugyanez van a drogokkal: akkor használjuk, ha bajunk van. Ha elegünk van mindenből. 
Pedig kommunikálni kell egymással. Lehetőség szerint élő emberekkel, rendben, ha igazi személy hiányában a gépen ülő másikkal kommunikálunk, de törekedjünk az élő kapcsolatokra. Ha ezt nem teszem tudatosan, akkor elvisz az ár, és amikor rosszul érzem magam, elmegyek a gép elé, kiírom a facebookon, hogy rosszul vagyok, vagyis nyugtatóként kezeljük a világ másik felén ülő embert! Az egész internet egy drog! Egy átverés! Függőséget és az élő emberekkel való kommunikációnak a megölését okozza. Vigyáznunk kell. 
Hallottam már, hogy összehasonlítják az internettől való óvakodást a könyvekkel: régen a könyvektől is féltek az emberek, most a könyveket már teljesen normális szemmel nézzük, senki nem gondolja, hogy félni kell tőlük, hogy óvakodni kell az olvasástól.” Igen ám, de a könyvektől való függőség sem annyira természetes, ha olyan erős, hogy az ember még társaságban is olvas ahelyett, hogy beszélgetne a többiekkel. Tudom, hogy ez milyen. Ha találok egy jó könyvet én is belemerülök. Na de ácsi! Nem akkor, amikor valakivel együtt vagyunk! Nos, kérem, pontosan ugyanez van a gépekkel is, (és itt főleg az okostelefonokra gondolok). 
Persze, használjuk, gépet és olvassunk könyvet is,  Csak ne társaságban! És ne az ÉLETÜNK függjön attól, hogy van-e egy okostelefonunk vagy sem. Erre szeretném felhívni minden kedves olvasóm figyelmét, azokét is akik nem ilyen kockák! Figyeljünk magunkra, társainkra, barátainkra, időnként figyelmeztessük őket, hogy ne csak gépezzenek, beszélgessenek is velünk! És ha te, kedves olvasó, szintén épp gép előtt, esetleg csak bent ülsz, mozdulj el a kis kuckódból, menj, játssz a tesóiddal, ha vannak, ha nincsenek, menj valahová a barátaiddal, örülj neki, hogy együtt lehetsz másokkal és nem csak bent ülsz, és az interneted bújod. Hidd el, jót fog tenni neked is.
Hajka
(fotók: Hajka)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése