2015. július 11., szombat

Gyógynövény-eledelek: a pitypang


Mindig beindul a fantáziám, mikor itt a tavasz, a nyár, és piac helyett az erdőbe járhatunk beszerzési körútra, ha finomat és szépet szeretnénk enni. Még előkerül a hűtőből a maradék sózott medvehagyma naponta, de gondolataim már a rántott bodzavirággal és a bodza apró virágaival teleszórt csalánfőzelékkel vannak tele.
Lehetőleg csak olyan, a forgalmas közutaktól távol eső helyeken, erdőszéleken, mezei utak mentén szedjük a növényeket, ahová sokkal nehezebben jutnak el a gépkocsik által kibocsátott mérgező anyagok .
Aki asztmás vagy allergiás, az inkább ne fogyasszon semmiféle virágot, mert a pollen problémákat okozhat.

 Pitypang
  Itt a tavasz, pang a pitty!
Na, ez az a cikk, amivel már régen előrukkolhattam volna, mert már lassan tényleg pang a pitty, hiszen amit felhasználhatunk belőle, az a virága, vagy a virágzó növény szára. Ezeket a részeket telihold idején a legalkalmasabb szedni. A gyökérnél nem számít, mely időszakban szedjük, gyógyhatását nem csökkenti, bár júliusi újholdkor ajánlott.
Szóval talán akad még árnyékosabb helyeken egy pár virágos példány, ha már nem is tudjuk visszapörgetni az időt…

Gyógyhatások:
A gyökér erősíti a májműködést: hasznos a májgyulladás és a sárgaság kezelésére; elősegíti az emésztést azáltal, hogy az epe termelését és kiválasztását serkenti: az epekő kialakulásának megakadályozására, illetve csökkenti a vércukorszintet; csökkenti az endometriosis tüneteit és a havi vérzést megelőző emlőfájdalmat.
          A levél vízhajtó hatású: a retenció csökkentésére.
   A friss szárak fájdalommentesen oldják az epekövet, szabályozzák a máj és epe működését.
Vértisztító hatása folytán köszvény és reuma esetén is segít, elmulasztja a nyirokcsomó-duzzanatokat, ha az ember a friss szárral 3-4 hetes kúrát végez. Sárgaság és lépbántalom ellen szintén eredményesen alkalmazható.

Pitypangbor:
Száraz időben 4 1/2 l pitypangvirágzatot gyűjtünk. Kb. 10 l-es fazékba tesszük, 4 1/2 liter forró vízzel leöntjük. A fazekat lefedjük, 3 napig áztatjuk benne a virágokat. Ezután a folyadékot molinókendőn átszűrjük, a virágzatokból a lét kifacsarjuk. A folyadékba dobunk egy kis gyömbérgyökeret, 3 finomra vágott narancs és 1 citrom héját valamint 1 1/4 kg cukrot. Az egészet egy nagy fazékban 20 percig lassú tűzön felfőzzük. Mázas cserép- vagy porcelánedénybe töltjük. Lehűtjük, egész addig, amíg testmeleg nem lesz. 1/2 darab élesztőt egy pirított rozskenyéren elkenünk és a folyadék tetejére téve azon úszni hagyjuk. Az edényt kendővel lefedjük, 6 napig meleg helyiségbe állítjuk, ezután a bort nagy edénybe szűrjük, és pamutkendővel letakarjuk. Három hétig sötét helyen állni hagyjuk, majd az edény tartalmát palackokba fejtjük. Az üvegeket dugóval gondosan lezárjuk. A bort legalább karácsonyig pihentessük.

Pitypang szörp: 
         Hozzávalók:
- 4 marék pitypang virág
- 1 kg cukor
- fél citrom leve
- 3 liter víz
A pitypang virágról a szárát és a csészelevelekkel lecsipkedjük, beletesszük főzőedénybe, ráöntjük a vizet és egy éjszakát hagyjuk állni. Másnap lassú melegítés után hozzá adjuk a cukrot és a citromot is. Kb. 1 órát nagyon lassú (csak kicsit gyöngyözön a teteje) tűzön főzzük, leszűrjük és üvegekbe töltjük.
Szirup gyökérből: 
2-3 dl vízben főzzünk fel 2-2 evőkanál gyermekláncfűgyökeret és -levelet, a felforralástól számítva 1 percig főzzük, majd szűrjük le. A főzethez adjunk 120-150 g cukrot, így sziruposan besűrűsödik.

Pitypang-saláta: 
Néhány csokor pitypang levelet megmosunk, kisebb darabokra tépkedünk. Darabolt zöldhagymához, felkockázott narancshoz keverjük, az egészre egy kis olívaolajat és balzsamecetet csurgatunk és kész a gyors, egyszerű tavaszi saláta. A pitypang leveléhez télen is hozzájuthatunk, mert ennek az évelő növénynek egy enyhe tél meg se kottyan, fagymentes időben szinte mindig találunk zöld levelet. A pitypang virágját a tetejére szórjuk dekorációnak, na meg finom is ám...
Szinte minden nagyobb élelmiszerboltban megvásárolhatjuk a dobozba csomagolt, élénkzöld cakkos leveleket. Ha valakit a pitypangra emlékeztet, nem téved nagyot, hiszen a rukkola a gyermekláncfű nemesített változata.

Pongyolapitypang-főzelék: 
Lehetőleg a fiatalabb és zsengébb leveleket (500 g) gyűjtjük be. A levelek kemény csúcsát levágjuk, és a leveleket legalább egy fél óra hosszat vízben főzzük. A vízből szűrővel kiszedjük, lecsöpögtetjük, majd finomra vágjuk. Lábosba szórjuk, vízzel felöntjük, csipetnyi sóval ízesítjük, 2-3 evőkanál pirított zsemlemorzsával összeérésig pároljuk, vagy 100 g vajon, csipet sóval és borssal puhára pároljuk, majd 1 kanál liszttel behabarjuk, ezt követően még kb. negyedóra hosszat főzzük. Frissen tálaljuk, mint a spenótot. Resztelt burgonyával, leves-golyóval.

Teák:
1 púpozott teáskanál őrölt pitypanggyökeret  2-3 dl hideg vízbe áztatunk éjszakára
- másnap reggel felforraljuk, elfogyasztjuk
 1 marék pitypanglevelet 1 liter vízben felforralunk, majd állni hagyjuk
 - amikor iható hőmérsékletű, elfogyasztjuk
- szárral is el lehet készíteni
1 marék pitypanglevelet 1 liter hideg vízbe áztatunk (ebben az esetben a vitaminok is túlélik a tortúrát)
- egy éjszakás pihentetés után toroktúra
- ezt is el lehet készíteni szárral
3 dl vízben forraljunk fel 2 teáskanálnyi gyermekláncfüvet, és 1 percen át főzzük, majd 15 perc elteltével szűrjük le. Kúraszerűen 6 héten át napi 2 csészével fogyasszunk belőle.

Borogatás: 
3 evőkanálnyi gyermekláncfűgyökeret tegyünk 0,5 liter vízbe, forraljuk fel, és főzzük 5 percig, majd készítsünk belőle pépet, kenjük rá egy kendőre, és helyezzük a fájó ízületre.

Emőke

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése