2015. november 16., hétfő

Szeretetnyelvek

Kívánom, hogy a társára, családjára odafigyelve mindenki felfedezze, mit is szeret a másik, és minél gyakrabban fejezzük ki nekik a szeretetünket!
Réka írása:
Könnyű azt mondani valakinek, hogy szeretjük. De mi van akkor, ha ezt tetteink nem fejezik ki? Vagy ha mi megpróbáljuk kifejezni érzelmeinket, de azok valami miatt nem érnek célba?
Ezek oka a szeretetnyelvek különbözősége. A szeretetnyelv eszköz a szeretetünk kifejezéséhez és a másik szeretetének megérzéséhez.
Ha két nagyon különböző ember kerül össze, akik nem ismerik, és nem is hajlandóak megismerni a másik kedvenc szeretetnyelvét, akkor ott nagy nehézségekbe ütközik a kommunikáció.

Mondjuk valaki imádja a testi érintéseket, és folyton ölelgeti, csókolgatja a szerelmét, pedig lehet, hogy az jobban örülne annak, ha mondjuk az illető kiteregetné helyette a kimosott ruhákat. És hiába halmozza el valaki a párját egyre drágább és nagyobb ajándékokkal, ha az inkább azt értékelné, ha több értő figyelmet, rá fordított energiát és vele eltöltött valódi időt kapna.

Az öt szeretetnyelv a következő:
- Elismerő szavak, dicséret
- Minőségi idő, osztatlan figyelem (beszélgetés, közös szabadidős program)
- Ajándékozás, tárgyi meglepetések
- Szívességek, segítségnyújtás, szolgálat (házimunka)
- Testi érintés (ölelés, puszi, gyengédség)

Mindenkiben mind az öt jelen van, hisz ki ne szeretné, amikor dicsérik, amikor figyelmet vagy ajándékot kap, ha segítenek neki vagy megpuszilják. De mindenkinél megvan, hogy melyek a leghangsúlyosabbak, és melyek a kevésbé fontosak. A legjobb persze, ha az öt szeretetnyelv mindegyikét alkalmazzuk, de ha igazán megismerjük a párunkat, gyermekeinket, szüleinket, és rájövünk arra, mi az ő hangsúlyos szeretetnyelvük, akkor annak segítségével jobban ki tudjuk fejezni felé a szeretetünket.

Megcsináltam egy tesztet (akinek kedve van, maga is kipróbálhatja: http://static.kgyt.hu/love.html), ami elég nagy pontossággal jelzi, melyek az illetőnek a hangsúlyos, és melyek a kevésbé fontos szeretetnyelvei. Az eredmény tulajdonképpen nem lepett meg. Az viszont igen, hogy a kedvesemnek teljesen ugyanaz a sorrend jött ki, mint nekem!

Számunkra a legfontosabb a Minőségi Idő, toronymagasan megelőzve minden mást. És most akkor írjam azt, hogy időnk legalább felét egymástól távol töltjük? Ezután következik a Testi Érintés és az Elismerő Szavak. Ez a kettő az, amiből talán mindkettőnk korábbi kapcsolataiban a legtöbb hiányt szenvedtünk. Most mindkettő óriási hangsúlyt kap az életünkben, talán épp a múlt hibáiból tanulva. 

A sor alján állnak a Szívességek és az Ajándékok. Természetesen örülünk, ha a másiktól segítséget kapunk; hová lettem volna, ha például nem újítja fel a házikót, és ő is bizonyára boldog, amikor finom ennivalókkal traktálom. De mindketten önálló lények vagyunk, meg tudunk (szinte) mindent csinálni egyedül is, tehát nem szorulunk rá a másikra. Na, jó, én azért igen, például imádom, hogy nem nekem kellett a tűzifát felaprítani, és idén a budi-takarítást is a teremtés koronája végezte el helyettem. 

Persze nem mondom, jól esik, amikor a táskájából rendre előkerül egy Raffaello vagy egy Bounty, sőt virágot is kaptam már tőle nem egyszer, és én is sokszor megveszem az általa imádott krémes sütemények valamelyikét, hogy örömet szerezzek neki. De a tárgyakkal történő szeretet-kifejezés akkor is a legkevésbé fontos nekünk.

Kívánom, hogy a társára, családjára odafigyelve mindenki felfedezze, mit is szeret a másik, és minél gyakrabban fejezzük ki nekik a szeretetünket!
Réka


2 megjegyzés:

  1. Re: testi érintés hiány az első házasságban.

    Hisz folyamatosan szült, terhes volt, gyerekágyas volt...így nehéz egy férfinak egészséges mértékben nemi életet élnie a feleségével, ha nincs meg rá az alkalma, ha nem vonzó a partnere.

    VálaszTörlés
  2. Hmmm... Egy nevét nem vállaló illetőnek válaszolok, vicces. Legalább egy keresztnevet megadhatott volna, hogy tudjam, nő-e vagy férfi.. Szerintem igen vonzó kismama voltam, sosem híztam el nagyon, és úgy gondolom, az egészséges férfi szépnek látja a feleségét, akkor is, ha nagy a pocakja. A szülés-szoptatás a természet rendje, ez alatt is lehet, sőt, kell is az intimitás, no persze akkor, ha lelkileg egyensúlyban van a pár. Ja, nem terhes voltam, hanem várandós, nagy különbség, lásd. Alma korábbi írását!

    VálaszTörlés