2015. július 4., szombat

A viselet becsülete



Elgondolkodtam azon, hogy napjainkra szinte teljesen eltűnt a hagyományos viselet, jó esetben hagyományőrző rendezvényeken, falunapokon, egyházi ünnepeken kerül elő. 
Pedig nálunk szerencsésebb országokban nemcsak ünnepeken megszokott dolog népviseletébe öltözni, hanem akár hétköznapokon is.
koreai banktisztviselő hölgyek
szaúdi férfi a munkahelyén
tisztviselők Münchenben
texasi üzletember
Edmund Stoiber bajor miniszterelnök
Zuluföld királya
Sean Connery skót színészt lovaggá üti az angol királynő
a svéd királyi család hölgyei népviseletben
Julija Timosenko - ha nem is öltözetével, de a hajával hagyományt képvisel
a szaúdi koronaherceg japán vendégét fogadja

A fentiekhez hasonló képeket nem tudnánk készíteni Magyarországon.
El tudnátok képzelni, hogy egy magyar színész népviseletben jelenjen meg egy hivatalos ünnepségen vagy díjátadón (mint Sean Connery)?
Láttátok már hazánk első emberét (nemcsak a jelenlegit, hanem bármelyiket 1945 óta) nemzeti viseletben (pl. atillában), mikor külföldi kormányfőt fogadott? Esetleg hivatalos fotó készült-e már róla hagyományos ruházatban (mondjuk bocskaiban)?
Magyar üzletemberek vajon bemennek-e az irodájukba sarkantyús csizmában és pörge kalapban? A texasi olajvállalkozó bizony cowboy csizmában és kalapban jár dolgozni!
Mit szólnának mondjuk az önkormányzat ügyfélszolgálatában, vagy egy bankfiókban, ha a tisztviselők népviseletben jelennének meg reggel 8-kor…? Minden bizonnyal meglepődne a munkáltató, pedig a világ más részein nem ritka látvány a hivatalnok hagyományos ruházatban.
Lehet, hogy a fentebb bemutatott országokban sem minden nap hordják a népviseletüket, de valószínűleg a legtöbb osztrák szekrényében azért ott lapul a dirndli és a tiroli nadrág, és várja, hogy vasárnap és egyéb ünnepnapokon felöltsék. Magyarországon hány ember tudna (és akarna) népviseletbe öltözni…?
A következő képeken a gyerekeim láthatók általam készített ruhadarabokban; többnyire az utcára is kimennek így öltözve:


Hazudnék, ha azt mondanám, hogy itthon a hétköznapokon egyáltalán nem látni hagyományápoló embereket. Fel-feltűnik egy zsinóros mellény, nemezsapka, magyaros ruha az utca emberén. De ritkán (legalábbis nem olyan gyakran, mint a bézbólsapka), és valamiért a társadalom egy szubkultúra tagjainak, csodabogaraknak tartja azokat, akik viseletet hordanak, pedig a hagyomány az mindenkié kéne, hogy legyen, pártállástól és világnézettől függetlenül!
S hogy mégis, örvendetes legyen a bejegyzés végkicsengése, gyűjtöttem képeket olyan ünnepi alkalmakról, mikor a magyar emberek népviseletet vesznek magukra. A fotók szüreti mulatságon, főzőversenyen, aratóversenyen, folklórfesztiválon, falunapokon, és egyházi eseményeken készültek, illetve idetettem a nyíregyházi Cantemus kórus képét is, akik mindig ügyelnek arra, hogy hagyományos öltözetben jelenjenek meg a fellépéseiken.









(De ha valaki mégis népviseletben járna az irodájába dolgozni, legyen szíves küldjön nekem képet magáról!)
Alma

Az alábbi képet Alma felhívására Újvárosi Katalin küldte nekünk, melyen székelyderzsi viseletben látható. Köszönjük!


  



2 megjegyzés:

  1. Kedves Alma!

    Ugyan nem hivatalba járok viseletbe, de a hivatásomat végzem benne.
    Különleges érzés - a szentség jut eszembe róla.
    Amikor tehetem felveszem és a környezetemben élőket is erre buzdítom:)
    Bemásolnám ide a képet is, de valamiért nem tudom...
    Áldással,
    Kata

    VálaszTörlés
  2. Kedves Kata, ha email-ben csatolva küldesz képet, szívesen felrakjuk a lapunkba. Köszönettel, Réka
    (rekautja@gmail.com)

    VálaszTörlés