Nem
leszek finom és tapintatos, elnéző és cizellált. Arról szeretnék írni és
felhívni a figyelmeteket, ami szerintem igen fontos egy Család, vagy közösség
életében. Az étel, amit megeszünk, amibe
szó szerint beletesszük mindazt, amiről úgy gondoljuk, hogy nekünk és
szeretteinknek szüksége van. Nem arról van szó, hogy ez a kötelességetek, vagy
női-férfi szerep és ehhez hasonló elcsépelt dogmák. Egyszerűen azzá leszünk,
amit eszünk. Az életünk attól lesz jó, vagy rossz, hogy milyen közegben éljük
azt. Mi vesz körül bennünket és mi az, amivel tápláljuk lényünket.
Milyen
hangulatban töltöd a napot, milyen gondolataid vannak, a levegő, amit tüdődbe
szívsz, az tiszta, vagy bűzös. Valódi, élő vizet iszol, vagy üdítőzgetsz, netán
alkoholizálsz, mert vizet igyanak az állatok… Rengeteg összetevő, ami az
egészséghez és boldogsághoz kell! Mégis az elkészített, vagy el nem készített
ételről szeretnék beszélni! Hatalmas jelentősége van az ételnek, amit
szeretteinknek készítünk! Sok esetben összecsapunk valamit, rossz esetben másra
bízzuk az éltető étel elkészítését. Az alja mindennek a „kaja” szóval illetett
ismeretlen eredetű valami, amit „zabálunk”…
Az
Ősiségben még tudták, hogy az étek készítés, az varázslat! Abból az
alapanyagból, amit mi magunk termeltünk meg saját magunk számára azért, hogy
azt örömmel és megelégedettséggel fogyasszuk el egészségünkre. Mert ezt
mondjuk, amikor befejezzük az evést!
Nézzük
az ideális és kívánatos ételkészítés lépéseit és elemeit. A magunk által
szeretettel megtermelt alapanyagokat használjuk. Friss, az idénynek megfelelő
összetevőket választunk. Minden hozzávaló a Kárpát Hazából származik, de
törekszünk az 1 napi járóföldön belüli termékek használatára. Vegyszer és
tartósítószer mentesség. Az ételeket tűzön készítjük, lehetőleg a szabadban.
Tiszta, élő vizet használunk. Az edények és konyhai eszközökből nem oldódik ki
káros anyag (alumínium, műanyag kerülendő). Az elkészítés közben arra
gondolunk, amit szeretnénk, hogy érezzenek azok, akik elfogyasztják azt.
Boldogságot, megelégedettséget, szeretetet. Figyelünk a tálalásra és a
környezetre, nincsenek zavaró tényezők. Az ételt nyugodtan, alaposan megrágva
boldogan fogyasztjuk. Evés közben arra gondolunk, ami a vágyunk, álmunk. Áldjuk
meg az ételt!
Minden
olyan összetevő, alapanyag, eszköz és gondolat, ami ettől eltér, csökkenti az
étel „varázserejét”, sok esetben nemhogy táplál, de inkább megbetegít. Az
ismeretlen eredetű alapanyagok, a túlzott állati eredetű fehérje,
tartósítószerek és adalékok, mikrohullám, alumínium eszközök, borús gondolatok,
sietség. A jövőnket jelentősen befolyásolja, hogy mit művelünk a konyhában és a
hálószobában… Beteg társadalom vesz minket körül és a legelső és legfontosabb,
amit tehetünk, hogy egészséges ételt veszünk magunkhoz és kínálunk
Családunknak! Miért fontos, hogy azt a Nők végezzék? Mert teremteni, csak Ti
tudtok! Próbáljátok ki mindazt, amit leírtam!
Hadd
javasoljak egy példát! Amit nem termeltek meg, azért elmentek a piacra és
beszerzitek a szükséges hozzávalókat. Az emberrel tüzet rakattok, a sparheltbe,
kemencébe, bogrács, tárcsa, pajzsedény alá. Csinosan felöltöztök, szól a
kedvenc zenétek, énekeltek, riszáljátok a feneketeket. Örömmel készülődtök,
daraboltok, fűszereztek. Miközben készítitek az ételt, arra gondoltok, hogy a
gyerek, férj, apa, anya mennyire boldog lesz ettől. A nap fénypontja, derűs
lesz tőle a nap további része, megdicsér mindenki, észreveszik, milyen szépek
vagytok és ügyesek! Miközben kavargatjátok a fakanalat az óra járásának
megfelelően (!), arra gondoltok, amit szeretnétek elérni. Ne legyen morcos az
ember, a gyerek odafigyeljen arra, amit mondasz… Figyeljetek a részletekre!
Gyertya az asztalon, illatok, színek. Egészen biztos vagyok benne, hogy
sikerrel jártok!
Ha
nem hiszitek, próbáljátok ki! Egyik nap az általam javasolt étkezés, másik nap
félkész mikrós kaja állva, rohanás közben… Kívánom, hogy megtapasztaljátok a
teljességet és boldogságot az ételkészítésnek köszönhetően!
Szeretettel
és Áldással!
Nagyon szép írás! Köszönöm!
VálaszTörlésViki