Finomakat eszünk a
családunkkal, a barátainkkal? De csak addig, amíg nincs gond az emésztésünkkel!
Ébredés keserű
szájízzel, köhögve? Maró érzés a gyomorban? Sok ember életét keserítik meg a
gyomorsavtúltengés, gyomorégés, illetve a reflux következtében kialakuló
tünetek. Nézzük meg, hogy enyhíthetjük tüneteinket természetes módon!
Próbáljunk ki
egy csésze gyógyteát!
A fehér akác virágából
készült tea segíthet a tünetek enyhítésében – fogyasszunk belőle napközben 1
csészével, amíg nem csillapodnak a panaszok. Ezt követően elegendő heti 1-2
alkalommal fogyasztani.
A betegség
mögött állhat fokozott stressz is, ennek csökkentésére próbáljunk ki egy hat
hetes orbáncfűtea kúrát. Igyunk egy csésze teát esténként lefekvés előtt (mivel
altató hatású), ez nyugtatja a gyomoridegeket is. A hat hetes kúra után
tartsunk ugyanennyi szünetet, majd szükség esetén ismételjük meg.
A teák
elkészítése: egy evőkanál füvet forrázzunk le 2,5 dl lobogó forró vízzel,
hagyjuk állni 15 percig, majd szűrjük le, és fogyasszuk el. Az orbáncfűtea
fogyasztása esetén azonban ügyeljünk arra, hogy lassítja a szívgyógyszerek
felszívódását, csökkentheti a fogamzásgátlók hatékonyságát is, sőt,
véralvadásgátló gyógyszerek szedése esetén sem ajánlott. (Amennyiben a fenti
típusú gyógyszerek valamelyikét kell szednünk, olvassuk el figyelmesen a
betegtájékoztatót!)
A gyomorfalat
védő hatása miatt ajánlott még az édesgyökér tea fogyasztása is - egy evőkanál
édesgyökeret főzzünk 3 percig 2,5 dl lobogó, forró vízben majd szűrjük le és
napközben egy csészével kortyolgassuk el. Étkezések előtt legalább fél órával
már ne igyuk.
Libapezsgő -
nagyanyáink receptje
Ezt a fura elnevezésű
receptet egy barátnőm osztotta meg velem, ő a nagymamájától tanulta.
Hozzávalók: 2,5 dl szobahőmérsékletű víz, 1 ek cukor, 1 ek 10%-os ecet, 1 tk
szódabikarbóna. Elkészítés: szórjuk a cukrot a vízbe, és keverjük el, amíg
teljesen feloldódik. Adjuk hozzá az ecetet, majd gyorsan a szódabikarbónát is
keverjük el benne, mert felpezseg - máris fogyasztható.
Zab- és
köleskása
A zab- és a
köleskása kiváló savlekötő hatásúak, emiatt különösen ajánlottak. Gyomorsav
esetén nem szabad tejjel készíteni ezeket a kásákat, csak vízzel, az alábbi
módon: egy edényben kb. 2,5-3 dl zabot vagy kölest forrázzunk le kétszer annyi
lobogó, forró vízzel este. Jól fedjük le, majd hagyjuk állni éjszakára. Reggel
főzzük kb. 2-3 percig. Amennyiben az egész vizet felszívta, öntsünk hozzá még
annyi vizet, hogy ne égjen le, és ne is legyen túl sűrű. Kevés finom tengeri
sóval vagy mézzel ízesíthetjük.
S. Gabi
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése