Mindig
beindul a fantáziám, mikor itt a tavasz, a nyár, és piac helyett az erdőbe
járhatunk beszerzési körútra, ha finomat és szépet szeretnénk enni. Még
előkerül a hűtőből a maradék sózott medvehagyma naponta, de gondolataim már a
rántott bodzavirággal és a bodza apró virágaival teleszórt csalánfőzelékkel
vannak tele.
Lehetőleg
csak olyan, a forgalmas közutaktól távol eső helyeken, erdőszéleken, mezei utak
mentén szedjük a növényeket, ahová sokkal nehezebben jutnak el a gépkocsik
által kibocsátott mérgező anyagok .
Aki asztmás vagy allergiás, az inkább ne fogyasszon semmiféle
virágot, mert a pollen problémákat okozhat.
Pitypang
Itt a tavasz, pang a pitty!
Na, ez az a cikk, amivel már
régen előrukkolhattam volna, mert már lassan tényleg pang a pitty, hiszen amit
felhasználhatunk belőle, az a virága, vagy a virágzó növény szára. Ezeket a
részeket telihold idején a legalkalmasabb szedni. A gyökérnél nem számít, mely
időszakban szedjük, gyógyhatását nem csökkenti, bár júliusi újholdkor ajánlott.
Szóval talán akad még
árnyékosabb helyeken egy pár virágos példány, ha már nem is tudjuk
visszapörgetni az időt…
Gyógyhatások:
A gyökér erősíti a májműködést: hasznos a
májgyulladás és a sárgaság kezelésére; elősegíti az emésztést azáltal, hogy az
epe termelését és kiválasztását serkenti: az epekő kialakulásának
megakadályozására, illetve csökkenti a vércukorszintet; csökkenti az endometriosis
tüneteit és a havi vérzést megelőző emlőfájdalmat.
A levél vízhajtó hatású: a retenció csökkentésére.
A friss szárak fájdalommentesen oldják az epekövet, szabályozzák a máj és epe működését.
A levél vízhajtó hatású: a retenció csökkentésére.
A friss szárak fájdalommentesen oldják az epekövet, szabályozzák a máj és epe működését.
Vértisztító
hatása folytán köszvény és reuma esetén is segít, elmulasztja a
nyirokcsomó-duzzanatokat, ha az ember a friss szárral 3-4 hetes kúrát végez. Sárgaság
és lépbántalom ellen szintén eredményesen alkalmazható.
Pitypangbor:
Száraz
időben 4 1/2 l pitypangvirágzatot gyűjtünk. Kb. 10 l-es fazékba tesszük, 4 1/2
liter forró vízzel leöntjük. A fazekat lefedjük, 3 napig áztatjuk benne a
virágokat. Ezután a folyadékot molinókendőn átszűrjük, a virágzatokból a lét
kifacsarjuk. A folyadékba dobunk egy kis gyömbérgyökeret, 3 finomra vágott
narancs és 1 citrom héját valamint 1 1/4 kg cukrot. Az egészet egy nagy
fazékban 20 percig lassú tűzön felfőzzük. Mázas cserép- vagy porcelánedénybe
töltjük. Lehűtjük, egész addig, amíg testmeleg nem lesz. 1/2 darab élesztőt egy
pirított rozskenyéren elkenünk és a folyadék tetejére téve azon úszni hagyjuk.
Az edényt kendővel lefedjük, 6 napig meleg helyiségbe állítjuk, ezután a bort
nagy edénybe szűrjük, és pamutkendővel letakarjuk. Három hétig sötét helyen
állni hagyjuk, majd az edény tartalmát palackokba fejtjük. Az üvegeket dugóval
gondosan lezárjuk. A bort legalább karácsonyig pihentessük.
Pitypang
szörp:
Hozzávalók:
- 4 marék pitypang virág
- 1 kg cukor
- fél citrom leve
- 3 liter víz
A pitypang virágról a szárát
és a csészelevelekkel lecsipkedjük, beletesszük főzőedénybe, ráöntjük a vizet
és egy éjszakát hagyjuk állni. Másnap lassú melegítés után hozzá adjuk a cukrot
és a citromot is. Kb. 1 órát nagyon lassú (csak kicsit gyöngyözön a teteje)
tűzön főzzük, leszűrjük és üvegekbe töltjük.
Szirup gyökérből:
2-3 dl
vízben főzzünk fel 2-2 evőkanál gyermekláncfűgyökeret és -levelet, a
felforralástól számítva 1 percig főzzük, majd szűrjük le. A főzethez adjunk
120-150 g
cukrot, így sziruposan besűrűsödik.
Pitypang-saláta:
Néhány
csokor pitypang levelet megmosunk, kisebb darabokra tépkedünk. Darabolt
zöldhagymához, felkockázott narancshoz keverjük, az egészre egy kis olívaolajat
és balzsamecetet csurgatunk és kész a gyors, egyszerű tavaszi saláta. A
pitypang leveléhez télen is hozzájuthatunk, mert ennek az évelő növénynek egy
enyhe tél meg se kottyan, fagymentes időben szinte mindig találunk zöld
levelet. A pitypang virágját a tetejére szórjuk dekorációnak, na meg finom is
ám...
Szinte
minden nagyobb élelmiszerboltban megvásárolhatjuk a dobozba csomagolt, élénkzöld
cakkos leveleket. Ha valakit a pitypangra emlékeztet, nem téved nagyot,
hiszen a rukkola a gyermekláncfű nemesített változata.
Pongyolapitypang-főzelék:
Lehetőleg
a fiatalabb és zsengébb leveleket (500 g ) gyűjtjük be. A levelek kemény csúcsát
levágjuk, és a leveleket legalább egy fél óra hosszat vízben főzzük. A vízből
szűrővel kiszedjük, lecsöpögtetjük, majd finomra vágjuk. Lábosba szórjuk,
vízzel felöntjük, csipetnyi sóval ízesítjük, 2-3 evőkanál pirított
zsemlemorzsával összeérésig pároljuk, vagy 100 g vajon, csipet sóval és
borssal puhára pároljuk, majd 1 kanál liszttel behabarjuk, ezt követően még kb.
negyedóra hosszat főzzük. Frissen tálaljuk, mint a spenótot. Resztelt
burgonyával, leves-golyóval.
Teák:
1 púpozott teáskanál őrölt pitypanggyökeret 2-3
dl hideg vízbe áztatunk éjszakára
1 púpozott teáskanál őrölt pitypanggyökeret 2-
- másnap reggel felforraljuk,
elfogyasztjuk
1 marék pitypanglevelet 1 liter vízben
felforralunk, majd állni hagyjuk
- amikor iható hőmérsékletű, elfogyasztjuk
- szárral is el lehet
készíteni
1 marék pitypanglevelet 1 liter hideg vízbe
áztatunk (ebben az esetben a vitaminok is túlélik a tortúrát)
- egy éjszakás pihentetés után toroktúra
- egy éjszakás pihentetés után toroktúra
- ezt is el lehet készíteni
szárral
3 dl vízben forraljunk fel 2
teáskanálnyi gyermekláncfüvet, és 1 percen át főzzük, majd 15 perc elteltével
szűrjük le. Kúraszerűen 6 héten át napi 2 csészével fogyasszunk belőle.
Borogatás:
3
evőkanálnyi gyermekláncfűgyökeret tegyünk 0,5 liter vízbe,
forraljuk fel, és főzzük 5 percig, majd készítsünk belőle pépet, kenjük rá egy
kendőre, és helyezzük a fájó ízületre.
Emőke
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése