Emlékeztek?
Volt régen egy ilyen, takarékosságra buzdító reklám a tévében: ”Jöjjön valaki,
fogy az energia, jöjjön valaki, szökik a pénz!”Az energiatakarékossággal tehát
egyrészt pénzt spórolunk meg, de én főként azért döntöttem emellett, hogy óvjam
a Földünket.
Hiszen
a környezetvédelem másik megnyilvánulási területe (a tegnapi környezettudatos cikkemre
utalok most, ahol a hulladékról írtam), az energia-felhasználás és a
károsanyag-kibocsájtás.
Én
fával fűtök már jó ideje, kb. tíz éve. Szerintem ez a legolcsóbb,
legenergiatakarékosabb, és leginkább környezetbarát megoldás. Sokan erre úgy
reagálnak, hogy „szegény fa, ezzel meg az erdőket pusztítjuk.” Azt ugye
tudjátok, hogy az általatok felhasznált áram nagy része is úgy keletkezik, hogy
ehhez fát égetnek el? Mikor Széplakon éltünk, döbbenten láttuk, hogy irtották
ki az erdőt (elvileg tájvédelmi körzet volt…), és kamion-számra vitték a
kivágott fákat a pécsi hőerőműbe, biomassza néven.
Ha viszont az ember normális
méretű házban lakik, ami jól van szigetelve, akkor emberi mértékben használ tűzifát.
Aminek nagy részét nem is kell megvásárolni, hiszen a viharban letöredezett
gallyakat össze lehet gyűjteni gyújtósnak, sőt, nagyobb ágakat is le szokott
szakítani az erős szél, azokat felaprítva is tűzifához juthatunk.
Fontos,
hogy jó minőségű fát vegyünk; ezen nem szabad spórolni! Jártunk már nem egyszer
úgy, hogy átráztak minket, megbízhatatlan forrásból szereztük be, vagy túl
későn, már az ősz legvégén, épphogy a fűtésszezon kezdetének határán, és nagyon
vizeset sikeredett venni. Ami ugye feleannyi ideig tart ki, nehezebben gyullad
be, ráadásul jól be is füstöl. Mi amúgy 33 centisre vágott (ekkora ér a mostani
sparheltbe) akácot v. vegyeset szoktunk venni, azt már „csak” hasogatni kell. „Erdő
mellett nem jó lakni, mert sok fát kell hasogatni...” Örüljünk inkább, hogy van
mit! Amikor jurtában éltünk, négy köbmétert használtunk el egy szezon alatt, a
tavalyi fogyasztásunk hat köbméter volt. Azt hiszem, ez elég környezet- és pénztárcabarát
megoldás. A kémény kitisztítása, karbantartása alapfeladat!
Emellett
a kályha nagyon szép is tud lenni, sokat közülük a volt férjem épített. Létezik
búbos kemence, tömegkályha, vaskályha, cserépkályha, rakétakályha… Hatalmas a
választék, mindnek vannak előnyei-hátrányai: tűztér nagysága, felfűtés ideje,
meleg megtartása, helyigény a házban, kényelmes padkák…
Ha
az ember spórolni akar az energiával, meg kell szoknia egy jóval alacsonyabb
hőmérsékletet. Anyukám lakótelepi lakásában 24-26 fok van - mekkora pazarlás
ez! Rossz az egészségnek is, drága (fizetheti nyáron is a készenléti díjat), és
csak az utcát fűti a fölös energiával. Szerintem a lakótérben tökéletesen elég
a 18 fok is, a gyerekek úgyis rohangálnak egész nap. Aki fázósabb vagy ülő
tevékenységet végez, kucorodjon a kemence-sutba. A hálószoba meg simán lehet 16
fokos, éjjel úgyis betakarva alszunk. A fürdőbe azért jó a 20 fok, ide jöhet
egy kicsi, viszont gyorsan felfűthető kályha. Előszobába, kamrába elég a 14 fok
is – minek fűteni a befőtteket vagy a cipőket?
Mindig
alaposan szellőztessünk, jó időben folyamatosan engedjük be a friss levegőt, de
hidegben elengedhetetlen a légcsere, reggel-este. Főzés-sütés után az ételszagot
söpörjük ki kereszthuzattal. A friss levegőt könnyebb felfűteni is.
A
vályogfalak, rönkfalak, szalmabála-falak télen benn tartják a meleget, nyáron
pedig kellemesen hűs hőfokot biztosítanak. Fontos a jó szigetelés: alulról a
pince, a minőségi nyílászárók, a szalmatömítés, a sártapasztás…
A
csikótűzhely, sparhelt vagy teatűzhely nagyon praktikus találmány. Egyszerre
fűt, süt, főz. Van beépített sütőrésze és nagy főzőlapja is. A platnin lepényt
süthetünk, illetve mosdó- vagy mosogatóvizet melegíthetünk rajta. Tavasszal-ősszel
fontos, hogy a háztartási tevékenységeket és a fűtést összehangoljuk. Ha csak
napi egyszer gyújtunk be, mert már nincs annyira dermesztő hideg, igyekezzünk
ez alatt megfőzni az aznapi ebédet, és felmelegíteni a vizünket is. A „spari”
felett lehet ruhákat szárítani és gyümölcsöt aszalni is.
Nyárra
jó, ha van egy kinti főzőhelyünk, azaz „nyári konyha”. Ez lehet különálló helyiség,
vagy berendezhetjük a teraszon, tágasabb tornácon. Ide akár az egész konyhát
kiköltöztethetjük, mosogatóval (lavórok), vízmelegítő-üsttel. Praktikus egy
kinti kemence megépítése is, a kenyereket mi télen-nyáron ilyenben sütöttük. Így
nem sülünk meg a házban, és házimunka közben is élvezhetjük a kert, a táj
szépségét.
Létezik
még rengeteg környezetbarát fűtési mód (napkollektor, passzív ház, geotermikus
energia felhasználása); ajánlom, olvassatok ezeknek utána, ha házat terveztek,
és ne automatikusan cirkó-gázban gondolkozzatok.
A
következő „alternatív energiás” részben a vízzel és az árammal való
takarékoskodásról fogok írni.
(fotók:
Réka)
Réka
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése