Szilda írása:
Az élet tele van feladatokkal, megoldandó problémákkal, és mindenkiben
annyira változóan van jelen az, hogy mihez ért, mihez van kedve, és mi az, ami
még bele fér az életébe, idejébe.
Mindennapi életünk során sokat halljuk, és tudjunk is, hogy fontos az
edzés, hogy mit eszünk, hogy szeretetben és békében éljünk magunkkal, a
családra legyen elég időnk, figyelmünk, és úgy egyébként is nőként mindent
tudjunk harmonikusan összehangolni. Szeretjük ezt az édes terhet, néha mégis
besokallunk. Szükségünk van kényelemre, kiszolgálásra, egyszerűségre, és
minőségre egyszerre.
Már rutinosan van aerobik bérletünk a közeli, vagy útba eső terembe, megvan
a rutinos heti menü, amit a család minden tagja megeszik, vagy legalábbis
mindenki megtalálja a fogára valót, és számunkra is kezelhető mértékben van
csak elégedetlenség. Az extra nehezítés akkor jön el egy családanya életében,
ha hall valamit, amit kipróbálna, vagy szeretne bevezetni, és a változás vágya
megjelenik a lelkében. Néha csak a saját életünkre nézve szeretnénk
változtatni, néha viszont az egész család egészsége, békéje, rendje miatt
mindenkire ható folyamatokat indítanánk be. Egyik sem egyszerű. Előbbi a saját
igényeink tekintetbe vétele már eleve ritka napirendi pont, hisz, én tudok nem
hisztizni, míg a többiek kevésbé. A második azért, mert az egész család egészen
sokszínű ellenállási stratégiákkal tud előállni, ami már a mi kapacitásunkat is
felülmúlja.
Ilyen pillanatokban ajánlott a delegálás. Sokaktól hallom, hogy milyen
szerencsém van, hogy a család ilyen jól veszi a nyers ételekkel kapcsolatos
változásokat itthon. Erre mindig azt mondom, hogy valójában nincs változás,
csak vagyok annyira konyha fanatikus, hogy ilyet is készítek sokat. Ráadásul
összekapcsolom a kellemeset a hasznossal, és felismertem, hogy sok anyuka, vagy
irodában dolgozó, sportot, egészséget, különleges ételeket kedvelő ember örül,
ha elkészítem nekik én az ebédet, és egyszerűsítem az életüket. Más feladatot
meg én delegálok azoknak, akik pl. kerttel, takarítással boldogulnak jobban.
A nyers ételek elkészítése semmivel sem nehezebb, bonyolultabb,
mint a főtt ételeké. Ha beáll egy rend, akkor nem is jelentősen drágább, mint
egy tudatos étkezés. Egyetlen egy dolog nehezíti meg, hogy beköltözzenek ezek
az ételek a konyhánkba, a szokásaink. Apró lépésekben mégis van remény, és
lehetőség. Legyünk nyitottak és kreatívak. Terítsünk meg a szokott módon
vacsorára, és színesítsük a választékot egy nyers pástétommal, ami elérhető
alapanyagokból könnyen, gyorsan elkészíthető. Nem szeretnék Jamie Oliver 15
perces receptjeivel versenyezni, mert amíg valaki nem mosogat helyettünk, nincs
negyed órás vacsora (szerintem), de egy turmixolás, saját lelkünk boldoggá tételéért,
akár bele is férhet. Íme a recept:
3db paradicsom
1/2csésze aszalt paradicsom
1cs oliva bogyó
2db kápia paprika
1gerezd fokhagyma
só, ha kóstolás után kell még
Turmixoljuk össze, és már mehet is az asztalra. Kenjük sima kenyérre, ami
az életünk megszokott része, és ez első lépésnek már tökéletes is.
Ha ezzel nem érjük be, akkor meg keressük meg a környékünk nyers éttermét,
mert az országnak már több pontján elérhetőek. Ha nem tudjátok, merre
induljatok, keressetek, és segítek!
Szilda
http://uvegkonyha.hu/,
rossel.ildi@gmail.com
(fotók: Szilda)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése