Elmúltak azok az idők, mikor az ember vakon megbízhatott az asztalára kerülő termékben. A pótanyagok meg sem közelítik az általuk utánzott élelem minőségét.
Alma írása:
Ínséges időkben, pl.
a II. világháború idején elegendő alapanyag híján az élelmiszereket
utánzatokkal kellett pótolni, aminek persze mindenki örült, mert az éhezésnél
sokkal jobb volt kávé helyett pótkávét (maláta vagy cikória), vaj helyett
margarint, tej helyett tejport vagy sűrített tejet, és gyümölcslekvár helyett
Hitler-szalonnát fogyasztani. Aztán kiderült, hogy ezek az utánzatok sokkal
olcsóbbak, és – bár elvileg most nincs háború – éhség azért van (profitéhség),
így a műételek most is jelen vannak az élelmiszerpiacon (jobban belegondolva
szinte már csak műételek vannak).
Nemcsak háború idézheti elő az
élelmiszer-helyettesítők megjelenését, hanem egyéb (gazdasági vagy politikai)
okok is. A napóleoni háborúk idején az angolok blokád alá vonták Európát, és
megakadályozták a kontinensen kívüli élelmiszerek behozatalát, így a nádcukorét
is (ami a Karib-tenger térségéből érkezett). A nagy szorongatásban Napóleon
felkarolta egy német vegyész találmányát: a cukorrépa is nagy mennyiségben
tartalmaz cukrot, így azzal pótolták a nádcukrot, és édesítették az életet.
Akkoriban hazafias kötelezettségnek számított az élelmiszerkészletekkel való takarékoskodás |
A másik példa
egy élelmiszer megjelenésére az, mikor keletkezik egy alapanyag (általában
valami folyamat melléktermékeként), és ki kell találni annak felhasználást.
Erre példa a földimogyoró diadalútja. Az amerikaiak rájöttek, hogy egyik
monokultúrás növényük, a gyapot, gyorsan kizsigereli a talajt, és valami olyan
növényt kerestek vetésforgóként, ami a termőréteg nitrogéntartalmát segít
visszapótolni. Ilyen növények voltak a pillangósvirágzatúak, például a
földimogyoró (és a szója is). Igen ám, de a földimogyorót nem tudták mire
használni, fogalmuk se volt, hogy mihez kezdjenek vele. Ám egy George
Washington Carver nevű, még rabszolgaként született polihisztor a földimogyoró
felhasználásának több 100 szabadalmát nyújtotta be, rájött többek között, hogy hajfestéket,
cipőpasztát, gépzsírt és kenyérre való kenőcsöt is lehet belőle készíteni és
ezzel földimogyoró-nagyhatalommá tette hazáját.
Napjainkban sok élelmiszeripari cég egyben vegyipari cég is, illetve fordítva. Nem lennék meglepve, ha kiderülne, hogy a különböző tisztítószerek gyártása során keletkezett melléktermék történetesen alapanyaga a margarinnak (vagy más ételnek) is. A vegyipar és élelmiszeripar összefonódására (és lassan egyesülésére) nem kell jobb példa, mint az ételek címkéinek alapos tanulmányozása…
Most olyan termékeket gyűjtöttem össze, amik megtévesztésig hasonlítanak bizonyos élelmiszerekre, de mégsem azok.
Napjainkban sok élelmiszeripari cég egyben vegyipari cég is, illetve fordítva. Nem lennék meglepve, ha kiderülne, hogy a különböző tisztítószerek gyártása során keletkezett melléktermék történetesen alapanyaga a margarinnak (vagy más ételnek) is. A vegyipar és élelmiszeripar összefonódására (és lassan egyesülésére) nem kell jobb példa, mint az ételek címkéinek alapos tanulmányozása…
Most olyan termékeket gyűjtöttem össze, amik megtévesztésig hasonlítanak bizonyos élelmiszerekre, de mégsem azok.
sajt jellegű
élelmiszerkészítmény, vagy lapka
Nagyon könnyen
össze lehet keverni az igazi sajttal, mert az állaga, színe hasonló, ráadásul a
hűtőpultban tartják a boltosok, a sajtok között. Nemcsak az a baj vele, hogy
megtévesztik a vevőt (becsapásról nem beszélnék, hisz ezekre NINCS ráírva, hogy
„sajt”), hanem még egészségtelen is, mert keményített növényi zsírt
tartalmaznak (tej helyett!), ami emészthetetlen, és az érfalakon lerakódó
transzzsírokat tartalmaz. Ráadásul nem is sokkal olcsóbbak az igazi sajtoknál!
Járulékos kára a műsajtnak, hogy megadja a tejiparnak a kegyelemdöfést, hiszen
ezeket a tárgyakat nem terheli a tejtermékek kvótája, a vevők túlnyomó részét
meg ugyebár még az se érdekelné, ha guanót csomagolnának be, csak olcsó legyen.
Ekkoriban még el se tudták volna képzelni, hogy milyen lehet az a "sajt jellegű élelmiszerkészítmény" |
habspray
A habspraynek
semmi köze nincs a tejszínhabhoz (bár mindkettő fehér), hiszen növényi zsírból
van, míg az igazi tejszínhab tejszínből. Ráadásul a habsprében ki kell fizetni
a drága tartályt is, amit sajnos használat után kénytelen az ember kidobni.
Tejszínhabot nagyon könnyű otthon előállítani, csak venni kell egy üveg
tejszínt a tejesnél, és fel kell verni (kézzel vagy botmixerrel).
Ez igazi tejszín |
műtojás
Bizony ilyen is
van, és most direkt nem írom le, hogy melyik távoli országban követik ezt el.
De bizonyára kitaláljátok, hogy hol fordulhat elő ilyen képtelenség. A műtojás
nélkülöz mindenféle természetes anyagot, vegyi úton állítják elő (ki tudja,
miből), van sárgája, fehérje, és még héja is; az igazihoz megtévesztésig
hasonlít. Láttam egy felvételt a neten, ahol egy kétes tisztaságú külvárosi
konyhában (?), a szorgos munkás különböző üvegekből összeönt ezt-azt, egy
öntőformába tölti, és már kész is tojás. Akinek van egy kis helye (akár csak
erkélye), elgondolkodhat azon, hogy beszerez egy-két tyúkot…
Ez is műtojás - emlékezetem szerint ugyanis a tyúkok nem ilyen műbélbe tojnak. S hogy miért van erre szükség? Hogy mindenki egyforma tojásszeletet kapjon a szendvicsébe! |
kaukázusi
Ez egy nagy cég
terméke, nevét nem írom le, mert mióta megvásárolták és lassan elsorvasztották
kedvenc kekszgyáramat (egyszer osztálykiránduláson betegre ettük ott magunkat a
klasszikus csokikkal és kekszekkel, az üzemlátogatás után volt olyan
osztálytársam, aki hazafelé összehányta magát a buszon…), szóval a bekebelezés
óta én egy terméküket se vettem meg. A portéka teljes neve X (itt jön a jól beazonosítható
brand neve) kaukázusi kefir jellegű, élőkultúrát tartalmazó, félzsíros,
probiotikus tejtermék. A termék nevéből nem véletlenül hiányzik a „kefir” szó,
ami hosszú ideig rá is volt írva, míg a fogyasztóvédelem meg nem büntette őket,
merthogy ez NEM kefir! A kefir ugyanis tejből készül, ezt meg savóból
állították elő.
reggeli ital
Be kell
vallanom, mostanában nem láttam, de néhány éve még a hűtőpultok jelentős részét
foglalták el a reggeli italok, amik megint csak megtévesztették a szemüveg
nélkül bevásárolni induló öreg nénit, aki a homályban csak azt látta, hogy
olyan zacskóban van, mint a tej. Erről sem véletlenül maradt le a „tej”
felirat, merthogy savóból készült. A savót régen a disznók ették (itták), aztán
azt rebesgették, hogy az EU szigorú állat-egészségügyi szabályai miatt nem
lehet állati takarmányozásra használni. Biztos sokat tanakodtak, hogy akkor mit
csináljanak a sok savóval, mire valakinek eszébe jutott, hogy akkor fogyasszák
az emberek, mert ugyebár az ember-egészségügyi szabályok nem olyan szigorúak,
nekünk jó lesz bármi.
frissföl, farmföl
Azt hiszem, nem
is kell tovább ragoznom: az igazi termékkel (itt a tejföllel) teljesen
megegyező csomagolásban és polcon árulják, de ez sem az, aminek szeretne
látszani (ezek például felerészt növényi zsírt tartalmaznak).
Anyukáméknak mindig lelkükre kötöm, hogy alaposan böngésszék át a termékek címkéit, és ehhez szemüveget is tegyenek fel! |
Mindebből az a
tanulság, hogy mindenki alaposan nézze meg, hogy mit tesz bele kosarába a
boltban, és akiknek nem tökéletes a látása, az semmiképpen ne induljon el
bevásárolni szemüveg nélkül!
Ezzel a bejegyzéssel
nem állítom, hogy a fenti ételek károsak lennének az ember számára. Azt viszont
megkockáztatom, hogy az élelmiszeripar által manapság használt alapanyagok
(növényi zsír, savó, kukoricakeményítő, szója származékok) azért kerültek a
táplálékláncba, mert rendkívül olcsóak. Emellett ezek a pótanyagok meg sem
közelítik az általuk utánzott élelem minőségét. Elmúltak azok az idők, mikor az
ember vakon megbízhatott az asztalára kerülő termékben.
Alma
Ez sajnos így van! Sokszor még a szemüveg sem segít,annyira aprók a szövegek.Nagyító kell hozzájuk,bár akkor jobb,ha meg sem vesszük.
VálaszTörlés