Alma írása:
Kenyeret már sütöttem
itthon bolti lisztből, de most, hogy újra jó a kézi-malmom, végre itthon őrölt
lisztből készült a kenyerünk.
A búzát sajnos boltban kellett megvennem, elég drágán, de kutatom a
lehetőséget, hogy jó minőségű gabonához jussak, lehetőleg magától a gazdától.
A kézi-malommal való
őrlés nem könnyű. Az én malmom őrlésének finomsága állítható, és minél finomabb
lisztet szeretnék, annál nehezebb a munka. De ez nem baj, legalább jobban
megbecsüljük a lisztet, ráadásul eddig még mindig akadt jelentkező; a gyerekek
versengtek, hogy melyikük tekerhesse a kart.
A liszt durva és sötét |
A frissen megszitált korpából öntöttünk az épp reggeliző kisfiunk joghurtjába
is, míg nem nézett oda. Visszafordulva folytatta az evést, és gyanús volt neki,
hogy az előbb még nem volt ilyen sűrű és darabos az a joghurt, de nem tudott
ránk bizonyítani semmit, így fanyalogva, de megette a korpával feldúsított
reggelit. Ezen kívül müzlibe is tesszük a korpát.
Előkészületek a szitáláshoz |
Korpa |
A házilag megőrölt és
megszitált liszt (legalábbis a mienk) közel sem olyan fehér és finom (a
finomságot itt az állagára értem, nem az ízére), mint a bolti. A mienk jóval
durvább és darabosabb, a bolti liszt ehhez hasonlítva olyan, mint a púder.
A kenyér, amit a
házilag nyert lisztből sütöttünk, nagyon jó ízű lett. Fele teljes lisztből
készült, a másik felét megszitáltuk. Talán nem is kell mondanom, hogy mennyivel
egészségesebb frissiben őrölt teljes lisztből sütni, amiben még minden hasznos
anyag benne van, mint a boltiból, ami hosszú hónapokig megőrzi a szavatosságát
(de nem a beltartalmát).
Az itthon sült
kenyérnek kemény a héja, nem úgy, mint a boltié. Ezt rossz foggal nem lehet
megrágni.
Régen nem volt szükség zselés, hűthető, világító, zenélő rágókákra; a fogzó
babának csak a kezébe nyomtak egy kenyérhéjat, és azon boldogan elnyámmogott.
Az én malmom
kétfunkciós: pelyhesíteni is lehet vele. A pelyhesítés sokkal könnyebb és
haladósabb munka, mint az őrlés. A gyerekek ezt is boldogan végzik, és ami
fontosabb: boldogan meg is eszik, hiszen saját munkájuk gyümölcse a búzapehely,
így sokkal kívánatosabb.
Az itthoni müzli pehelyből és korpából áll (és persze tejet öntünk rá). A
gyerekek nem hiányolják az édes ízt, de ha valakinek hiányzik, tehet bele
mazsolát, magvakat (pl. diót), vagy mézet.
Jól látszik a
búzapelyhen, hogy a malomkő nem darálja meg, csak szétlapítja.
A kenyeret és a
gabonát mindig nagy tiszteletben tartotta a nép; a katolikusok keresztet
rajzolnak a kenyérre megszegés előtt. Néhány vidéken a búzát egyenesen
“élet”-nek nevezik!
Alma
(fotók: Alma)
Üdvözletem!
VálaszTörlésAzt szeretném megtudni, hogy hol és mennyiért jutott ehhez a kis malomhoz?
Minden jót!
Kati
Továbbítom a kérdést Almának, de azért addig leírom, hogy mi a hatalmas kőmalmunkat 75.000-ért vettük, Dorogi Attila készítette (Pázmánd)
VálaszTörlésKedves Katalin!
VálaszTörlésEzt a malmot a kaposvári Malomgyártó Kft.-től rendeltem postán, ha jól emlékszem, 55.000 forint volt.
Ha így rájuk keres a neten, megtalálja a honlapjukat.
Üdvözlettel:
Alma
Köszönöm szépen a gyors válaszokat!
VálaszTörlésUnvozletem!
VálaszTörlésA buzamagot hol lehet venni?
Koszonom: Mihaly
Kedves Mihály, sok helyen, de ha tisztát szeretne, akkor mondjuk Krisnavölgyet vagy Drávafokot ajánlom. Persze attól függ, merre lakik az országban, érdemes a helyieket megkeresni.
VálaszTörlés