2015. augusztus 8., szombat

A halál motívuma, mint díszítőelem...?


Alma írása:

Meghökkenve figyelem, hogy milyen kedvelt díszítőelem lett a divatban a halálfej.

Pólón, zoknin, kabáton, táskán, vagy magán az anyagon – mindenütt ott vannak a koponyák vagy csontok. Még döbbenetesebb, hogy a kisgyerek és baba (!) ruhákat sem átallják ezzel díszíteni. Egy csöpp kis emberke, aki most kezdte az életet, máris az elmúlás jegyeit viselje a ruháján? Halálfejes cumi… Mit akar ez kifejezni? Hogy a gyerek a műanyagban és gumiban lévő veszélyes anyagokkal a halált szívja magába?

Én kifejezetten vigyázok arra, hogy se az én ruháimon, de főleg a gyerekekén ne legyenek ilyen motívumok. Sok mindent megvarrok magunknak, de ha boltban veszek valamit, mindig tüzetesen átvizsgálom, nehogy megbújjon rajta akárcsak egy aprócska lyukas szemgödrű koponya.

A koponya vagy halálfej jelkép ruházaton való felhasználásának komoly hagyományai vannak, de nem a hétköznapi (főleg nem a női és gyermek) divatban, hanem a katonai egyenruhákon. Az ilyen ruhák viselői azt üzenték az ellenségnek, hogy halált megvető bátorsággal küzdenek, illetve, hogy halál vár arra, aki ellenszegül nekik (gondoljatok a kalózok zászlóira).


Nemrég egy érdekes elképzelésről olvastam. A japán Masaru Emoto professzor a víz kristályszerkezetét vizsgálva arra a felfedezésre jutott, hogy a víz közelében lévő negatív üzenetű dolgoktól (pl. a palackra írt szavaktól) a kristályszerkezet zavaros lesz, míg a pozitívaktól (pl. kellemes zene) szép szabályos. Ha ez így van-e, akkor képzeljük el, hogy az emberi test – aminek 70 %-a víz – vajon hogyan reagál a halálfejes díszítésre, aminél negatívabb kicsengésű üzenetet nehéz lenne találni…
Akárhogy is van, nekem nem elfogadhatóak a halálfejes ruhák, az én értékrendembe nem fér bele, hogy ilyen motívumot viseljek a ruházatomon.
Azért nekem is sikerült már csontmintát produkálni a gyerek ruhájára (természettudományi táborba való munkaruha volt), de azzal védekeztem magam előtt, hogy ez pusztán tudományos alapon történt…
Valamint bemutatok néhány példát, hogy lehet a gyerek pólóját egyedien díszíteni otthon, kedves, vicces, halálfej-mentes mintával:


Alma

Az alábbi, szépséges magyar motívumokkal díszített ruhákat a Szervető oldalán találtuk:
https://www.facebook.com/Szerveto?fref=ts
http://szerveto.com/


















(fotók: Alma, Szervető)

4 megjegyzés:

  1. Kedves Alma Mater!

    Egyetértek Veled (mint mindig).

    Egy kis hozzáfűzést teszek hozzá, hogy kerek legyen a világ: Az élet és a halál természetes párt alkotnak. Helyén kell kezelni őket (együtt).Építettek már emberi csontokból templomot is (mint tudjuk).
    Felvetés: Mi lenne, ha a halálfej mellett feltüntetnének egy születést. Ez morbid vagy az egész kiteljesedése?
    A halálfej félelmet kelt. Ezzel a félelemmel igyekszik a viselője a másikon úrrá lenni. Tehát megtörni a békét. Lehet, hogy ezért zavaró a motívum a békés emberekre, azaz ránk is.

    Üdv!

    Vastoll

    VálaszTörlés
  2. Kedves Vastoll!

    Elgondolkodtató, amit írsz, igazad is van, hogy a születéssel együtt jár a halál is. Mindenki tudja, hogy aki megszületik, az meg is hal.
    De muszáj erre lépten-nyomon emlékeztetni az embert? Szerinted ezeknek a csontvázaknak, koponyáknak, nincs valami gonosz kisugárzásuk...? Van helye egy ilyen negatív jelnek egy kisbaba közelében...?

    VálaszTörlés
  3. Kedves Alma Mater!

    Természetesen nem tennék a babaágy mellé és a falra sem halálfejet díszítőelemnek. De a kisgyerekeket, ha temetnek magammal viszem. Ha nem tenném a saját síromhoz sem jönnének el akkora sokkot kapnának adott pillanatban (ha értenék egyáltalán miről is van szó).

    Üdv!

    Vastoll

    VálaszTörlés
  4. Ebben maximálisan egyet értünk: a halál az élet része, és nem szabad túlkímélni a gyereket, elhallgatni előle az elmúlást, mert akkor becsapnánk.
    De a bejegyzésben nem is ezt ostoroztam, hanem azt, hogy mindenütt, lépten-nyomon, a legváratlanabb helyeken megjelennek és ránk vigyorognak ezek a szörnyű jelek.
    A halálfej sokszor nem több ezeken a ruhákon, mint egyszerű motívum, csak most nem virágot rajzolnak a babacipőcskére, hanem koponyát...
    Köszönöm, ha máskor is írsz hozzászólást!

    VálaszTörlés