2015. augusztus 1., szombat

Alter-nyaralás


Már nyakig benne vagyunk a változékony, kiszámíthatatlan 2015-ös magyar nyárban. Mifelénk ez három, konkrét program hiányában nyüglődő gyerekkel jár. Ennek fényében fel van adva a lecke, hogy pénzzel, idővel, szervező energiával jól gazdálkodva mindenkinek jó kedve legyen.
Nem tartom lehetetlennek, hogy néha nap egy-egy felkapott fürdőt látogassunk meg, a nagycsaládos kedvezmények kihasználásával, de most mégis pár extrémebb, vagy inkább szokatlanabb ajánlattal élnék.


Otthon-csere akció:
Számomra a nyaralás egyik legfontosabb ismérve a levegőváltozás. Valami, ami kizökkent a megszokott kerékvágásból, de mégis marad annyi ismerős kapaszkodó, hogy a biztonság-érzetem még ne csorbuljon. Így jutottunk el idén Makóra. Munka, nyaralás egybekötve. Barátaink pár napra átadták nekünk az otthonukat, és jurtánk után élvezhettük a falak, szobák, fürdőkád kényelmét.


Johanna kiságyban aludt, Olivér egy függőágyban, Tivadar pedig egy gumicsónak kényelmét élvezte. Nap közben bicózás, új udvar felfedezés, és az ismeretlen környezet varázsa kötötte le őket, míg én tudtam nyers ételkészítést tanítani a házigazdánknak. Délutánra még egy kis Maros parti strandolásra is jutott idő.
Persze ilyen lehetőséget nem minden nap gurít elénk az élet, de lehet, hogy egy kicsit rásegíthetünk azzal, hogy kedves ismerőseink között gondolatban futunk egy kört… más otthona mindig izgalmasabb… igazi kaland… A mi jurtánk sem lenne hétköznapi élmény az arra nyitottaknak, ebben biztos vagyok.


Építősdi:
Nyár a nagy átalakítások ideje… sokan fogjuk a fejünket, hogy a sok-sok eltervezett kivitelezésre váró projekt hogyan fog elkészülni a nyár alatt. Hirtelen felindulásból megvásárolt alapanyagok várják, hogy idő és sor kerüljön rájuk. Nekem mindig az az érzésem, hogy egyszerűen kevés a kéz itthon… Ha azonban pár napra összejövünk nálunk, és én, mint szakács és háziasszony főzök egy jó bográcsos finomságot, az összegyűlt férfiak pedig jó hangulatban, sörrel, vagy fröccsel a kezükben csodákat alkotnak az addig kilátástalan káoszból. Hihetetlen hatékony, jó hangulatú idők ezek. A gyerekek pedig? Mindegyik talál egy pártfogót, aki munkával, jó szóval, vagy poénokkal látja el. Új emberek, új hatások új kihívások érik, amiket sokáig emlegetnek, akár évek múltán is.



Vértes Egyesület Táborok:
Ha már kellően nagyok a gyerekek, akkor érdemes kicsit távolabbra küldeni őket a szülői fészektől. Mindenki épülésére, és pihenésére való tekintettel. Kevés olyan tábort tudok, bár még nem is vagyunk benne a korban, ami igazi értékeket képviselne, és átlátható szabályokkal működik akár a gyerekek számára is. Egyet mégis tudok jó szívvel javasolni. Száron van a Vértes Egyesület egész éves aktív bázisa. Általános iskolás és gimnazista gyerekeket gyűjt csokorba, a hagyományőrzés témakörében.Igazi bőrműves műhellyel, lóval, értékrenddel. Évente adnak tábor Kisnyalkán, ahova külsős gyermekeket is szeretettel várnak, hogy megízlelhessék a vitézi, várkisasszonyi lét valóságát.
https://www.facebook.com/pages/V%C3%A9rtes-Egyes%C3%BClet/115725468473622?fref=ts



És mit tehet az otthon maradó szülő, ha gyermekei távollétében nem csak a munka és háztatás egyszerű csárdását szeretné járni? Ellátogathat az éppen most folyó töki Waldorf óvoda területén egy önkéntesekkel és extrém technológiával tarkított építkezésre, ahol jó hangulat, házias ízek, és gondolatébresztő eljárások veszik majd körül.

Vagy kipróbálhat egy két olyan régóta vágyott sportot, amit gyerekek mellett lehetetlen leszervezni.

De nekünk, már igazi élmény az is, ha kettesben, kézenfogva sétálunk egyet az erdőben, úgy is egészen békés lélekkel, ha nem vagyunk benne biztosak, hogy megtaláljuk az új kilátót Piliscsaba felett. 

A barátainkból verbuvált amatőr színtársulat pedig egész nyáron átívelő élményeket adhat, gyerekekkel, vagy nélkülük. Fellépések és próbák között igazi élmény a társaság öröme.

Szilda
(fotók: Szilda)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése