2015. augusztus 29., szombat

A palócok és a Palóc Világtalálkozó

Linda írása:

2015. augusztus 07-08-09-én harmadik alkalommal rendezték meg a Palóc Világtalálkozót. Az eseménynek a bátonyterenyei Gyürky-Solymossy kastély csodálatos parkja adott otthont.

A rendezvényen számos hagyományőrző programmal, palóc települések népdalköreinek bemutatkozásával, Palóc Íz-Lelő főzőversennyel, könyvbemutatókkal, érdekes előadásokkal és vásári forgataggal találkozhattak az érdeklődők.

A három nap alatt a látogatóknak lehetőségük volt kicsit közelebbről is megismerkedni a palócok sokszínűségével az esemény csodálatos helyszínén, az őshonos fákkal teli kastélyparkban, ahol a rekkenő hőség ellenére is minden növény gyönyörű zöldben pompázott. 

 

Nézzünk meg néhány hasznos információt erről a népcsoportról!

A palócok írásos említése a XVII. század óta ismert , jelenleg a Kárpát-medence legnagyobb létszámú népcsoportjai közé tartoznak.

Néprajzi tekintetben beszélhetünk Palócföldről, mely Magyarország északi részén található. a történelmi Hont, Nógrád, Heves, Borsod és Gömör megyék területén.

Ide tartozik a Mátrától és a Bükktől északra fekvő medence jellegű terület, illetve az Ipolyság is.

Az itt élő emberek máig büszkén őrzik beszédmódjukban, hitvilágukban, öltözködésükben, gasztronómiájukban, népi műveltségükben azt a sokszínű kultúrát, amit őseik rájuk hagytak.
Ami talán többeknek elsőre eszükbe jut az iskolai tanulmányokból, az a jellegzetes palóc nyelvjárás. A nyelvtudomány területi alapon jelenleg 10 nyelvjárástípust különít el, ebből az északkeleti, vagyis palóc nyelvjárás külön csoportot foglal el. Szlovákiában és Észak- Magyarországon beszélhetünk erről a nyelvjárási területről. Jellemzője, hogy a köznyelvi „a” hangot rövid „á”-nak ejtik, ugyanakkor a köznyelvi „á” hangot a palóc nyelvjárásban hosszan ejtik és a „ó”-hoz közelít. Jellemző még, hogy kiejtésben  megkülönbözteti a „ly” hangot a „j”-től. Gazdag tájszókinccsel rendelkezik ez a terület, főleg mezőgazdasági kifejezések tekintetében.

Palócföldön belül minden településnek sajátos népviselete volt, így könnyen meg lehetett különböztetni csupán a ruha alapján is, hogy ki melyik faluból származott.  Jellegzetes elem a nők esetében a hajviselet, a főkötő színe, díszítése, a szoknyák száma és hosszúsága, az ingek, ingvállak hímzése, a kötény hosszúsága, színe és formája, a fejkendők színe és mintája és megkötésének módja. A férfiak ruházatánál árulkodó a kalap, az ingujj hímzése, a rojtos aljú gatya hossza és bősége, vagy a lábbeli díszítése. Az öltözés nem csak a településről árulkodott, hanem a viselője koráról, foglalkozásáról, vagyonosságáról, családi állapotáról. Főbb díszítési módjuk a hímzés, amely a legalapvetőbb használati textileken is megjelenik.

Nem mehetünk el szó nélkül a palóc ételek mellett sem, hiszen számos ízletes és finom étel honos az északi régióban. Az ebéd elmaradhatatlan részét képezte a leves, melyet változatos zöldségekből készítettek. Kedvelt alapanyag többek közt a krumpli, ami több népszerű étel alapja pl. ganca, tócsni, haluska, krumplilaska, Télen az asszonyok szívesen készítették a különböző ízesítésű lepényeket, buktákat, kalácsokat, réteseket, pogácsákat.

A török hódoltsági területen papi jelenlét hiányában maradt fent és  bontakozott ki az egyházi közvetítés nélküli közvetlen vallásos gyakorlat, a lakosság nagy része katolikus vallású. A palóc falvakban máig élő, eleven vallásosságot találunk. Palócföldön voltak a leglátogatottabb, még a középkorból eredő búcsújáró helyek pl. Mátraverebély-Szentkút, Hasznos, Máriabesnyő, Egerszalók, Eger. A legtöbb helyen források is találhatók, melyekhez különböző (főleg gyógyulásokról szóló) legendák is társulnak. Különösen jellemző a vallásosságukra a Boldogasszony tisztelet és az évkör jeles napjairól való megemlékezés.

Ma az egyik leghíresebb palóc település Hollókő, mely 1987-től szerepel az UNESCO világörökség listáján, így a külföldiek számára is igen ismert helyszín. A falunka sikerült megőrizni a 17-18. században kialakított falu tradicionális építészetét és a 20. század elején még létező falusi élet eredeti, valódi színhelyét.
A palóc népcsoport számos értékes hagyományt őriz, ezért is dicséretes, hogy vannak, akik most már évről évre azon fáradoznak, hogy létrejöhessen egy rendezvény, amely kicsit jobban bemutatja azt, hogy milyen sokszínűek is vagyunk mi magyarok.

Akik kedvet kaptak, hogy megelevenítsék a palóc hagyományt, bátran olvassák el Mikszáth Kálmán A jó palócok című novelláskötetét, vagy kiránduljanak egyet Palócföldön, ami sok szép látnivalót kínál ősszel is. 
Linda
(fotók: Linda)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése