2015. augusztus 24., hétfő

Elimination Communication avagy Ki találta fel a pelenkát?

Heni írása:

Három gyermek pelenkázása éveken keresztül sok kérdést vet fel az emberben. Nagyjából mindenki az eldobható pelenkával indít, ami egy idő után megkérdőjelezi a természetvédelemmel kapcsolatos álláspontunkat. Másodsorban a pelenkában lévő vegyi anyagok rémítenek meg minket. Nem utolsó szempontként pedig megjelenik a költséghatékonyság.


Megoldásként a mosható pelenka korszaka következik. Kényelmünk rovására. Pelenkák mosása, fertőtlenítése, szárítása, vasalása lesz mindennapi rutinunk része. Viszont segítségünkre vannak a modern világ eszközei, melyek meggyorsítják, megkönnyítik ezt a folyamatot.


A rendszerben lévő legapróbb hiba azonban arra ösztökél bennünket, hogy minél természetesebb megoldást találjunk egészen odáig, ahol megkérdőjelezzük magát a pelenkát. Elgondolkodunk, hogy kerülhetett használatba, hogy oldhatták meg ezt a régi korok emberei, vagy a természeti népek. Elképzelünk egy eszkimó családot, amint a mínusz fokokban a családanya mindennapjait pelenkamosással és szárítással tölti, vagy valamelyik szigetvilágban banánleveleket rögzítenek a babák fenekére. 


Megkérdezzük magunktól, igazából ki igényli a pelenkát, a baba, vagy az anya? Melyikőjük érdekeit tartja szem előtt? Mennyire lehet kényelmes érzés egy babának maga alá piszkítania, majd hosszabb időt abban időznie? 


Bízhatunk-e annyira egy csecsemőben, hogy képes legyen jelezni dolgokat? Kezelhetjük-e őt értelmes egyedként?

A természet népei ezt teszik. Nagyon hosszú ideje, és működik. A baba születésétől kezdve folyamatos kapcsolat van anya és gyermeke között, a kettejük között kialakult párbeszédből pedig pontosan megértik egymást. A baba jelez, ha szüksége van valamire, ezek a jelzések megtanulhatóak. Vagy megfigyelhetjük a baba ritmusát, amelyből következtethetünk az ürítés időpontjára. Ha jelzést kaptunk, kényelmes pózba helyezve a babát, esetleg kísérő hangokat adva segíthetünk neki elvégezni a dolgát. A baba is megszokja, hogy fedetlen fenékkel egy bizonyos testhelyzetben ürítsen. Az ürítés történhet bilibe, mosdóba, tálba, a szabadba vagy külön erre a célra kapható ázsiai bilibe. Ez utóbbi utazások alkalmával tesz jó szolgálatot. Egyszerűen a lábunk közé szorítva fölé tartjuk a babát. A kínai babanadrág praktikus lyukkal rendelkezik a popsi részen.


A természetes csecsemőhigiénia a legmegfelelőbb módja gyermekünk tisztán tartására.  Segítségével előbb nem oltjuk ki gyermekünk természetes tisztasági igényeit, később pedig nem kell visszaszoktatnunk rá. Ennek a módszernek a feltétele egy nagyon bensőséges kapcsolat kiépítése gyermekünkkel, amely a bizalomra és az odafigyelésre épül.
Heni




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése