2015. augusztus 21., péntek

Gondolatok a házon kívüli étkezésről

Alma írása:

Olyan világban élünk, ahol az emberek nagy része nem az otthonában étkezik, és nem a szerettei körében. A gyerekek bölcsődében, óvodában, iskolában vannak, a felnőttek pedig a munkahelyeiken – nehéz is lenne megoldani a közös étkezést. Mivel a nők nagy része is dolgozik, természetes, ha nem főznek.
Hogy jutott eszembe ez a téma? A vasárnapi iskolában, ahová egyik gyerekünk jár, a testi és lelki táplálékról volt szó. Előbbire kellett a gyerekeknek példát hozniuk; a fiunk ezeket írta: pörkölt nokedlivel, ludaskása, paradicsomos tészta, bableves. Férjemtől (aki ott olvasgatott és hallgatózott a terem sarkában) tudom, hogy a többi gyerek gíroszt, pizzát, tortellinit és gyorséttermi ételt írt (külön megemlítve a „KFC-s kaját”.) Ezek szerint a családok nagyobb része vagy házon kívül eszik (mondjuk, elmennek a bevásárlóközpontba és ott vesznek egy gíroszt, esetleg beülnek egy gyorsétterembe), vagy otthon kerül az asztalra ez a multikulturális gasztroegyveleg – bár kétlem, hogy van olyan anya, aki  “KFC-s kaját” főz vasárnap a családnak.

Azt veszem észre, hogy egyre kevesebben vesződnek a főzéssel-sütéssel. Legalábbis erre kell következtetnem, mikor hallom, hogy valaki az ünnepre egybesereglett családnak nem főzött semmit, hanem vendéglőből hozatta az ételt. Másik eset, amit férjem tapasztalt: emlékmű koszorúzáson volt egy kis faluban, ahol az ünnepség után vendégül is látták a résztvevőket. A finom házi sütemények helyett azonban a helybéli nénik szottyadt fornettis pogácsát kínáltak.
Vajon az itt-ott főzőcskéző külföldi (vagy magyar) büfés, aki egy rossz sámlin ülve a bolt hátsó bejáratánál pucolja a zöldséget és vágja a húst egy földre tett lavórba a kellő gondossággal válogatja ki az alapanyagokat? Szeretettel nevelgeti a zöldségeket a kertjében, esetleg a portékát a piacon megszagolgatva, megnyomogatva válogatja ki a legjobb hozzávalókat? Szívét-lelkét beleteszi az ételbe, ahogy mi tesszük, ha főzünk a családnak? Mint nyereségérdekelt vállalkozó – mi lebeg a szeme előtt? Az, hogy minél kisebb anyagi ráfordítással minél nagyobb haszna legyen, vagy az, hogy a betérő vendégnek egészséges, kiváló minőségű alapanyagokból tápláló ételt készítsen…?

Az is elgondolkodtató, hogy a mai kor embere nem is tudja, hogy mi kerül a tányérjára, még akkor sem, ha ő maga főzi meg a saját konyhájában, hát még ha az otthonától távol eszik…
Régen ez elképzelhetetlen volt, hiszen a család maga termelte meg az ételét, vagy a közeli piacon vette meg (ismerős kofáktól). Manapság meg olyan távoli országokból érkeznek a legalapvetőbb élelmiszerek is, amelyek létezéséről őseink még nem is hallottak!
Külön ki kell térnem a gyerekek nagyüzemi étkeztetésére is, amikor X forintból (nem tudom, mennyi most a norma) kell kihozni az étkezést. Igazán művészet olyan kevés pénzből jó minőségű ennivalót előteremteni, a legtöbbször nem is sikerül. Biztos Ti is szembesültetek már a szikkadt zsömlékbe gyömöszölt turistaszalámival – mutatóba egy kis szétkent margarinnal, vagy a „nutellás” kenyérrel, esetleg pizzás csigával… A legtöbben a gyerek étkezésének csak az uzsonnai részével szembesülnek, az ebéd a szülők számára láthatatlan; azt hiszem, az esetek nagy részében jobb is, ha az anyák nem látják, mit esznek a kicsik az oviban. Egy óvónő mesélte nekem, hogy ők otthonról hoznak maguknak ebédet, mert „ezt a moslékot bizony mi meg nem esszük”… Értem én, hogy kevés a normatíva, de mégiscsak össztársadalmi érdek, hogy a gyerekek egészségesen étkezzenek, ne csak a híg, tetején zsírfoltokkal tarkított, egyen-ízű levesekkel táplálják őket!
Egy barátunk szinte csak menzás ételen nőtt föl, és most, felnőtt korában is sokat eszik a „nagyüzemben”. Ő szokta mondani: én mindent megeszek, ami MÉG és MÁR nem mozog…
A másik dolog, ami eszembe jutott, hogy hová lett az étkezés szakralitása?
Az étkezés valaha szertartásos cselekedet volt. Már a vad elejtését is és lelkének kiengesztelését is „varázslat” kísérte, és az étel elfogyasztásának is megvolt a maga koreográfiája. Nemcsak az ősidőkben volt ez így, hanem még a hagyományos, paraszti világban is. A család körbeülte az asztalt (a palóc falvakban az asszonyok az uruk mögött körbe ÁLLTÁK), a családfő elmondta az asztali áldást, és elkezdődött az étkezés, melynek szigorú rendje volt (ki nyúl először a tálba, mennyit szed ki a közösből. 

Manapság persze már nem rajzolunk a lakás falára pálcikaembereket, hogy sikeres legyen a bevásárlás, és szép dagadót adjon a hentes; az előrecsomagolt csirkének se köszönjük meg, hogy halálával éltet minket, de legalább étkezés előtt adjunk hálát, és köszönjük meg, hogy ma is étel jutott az asztalunkra – bárhol is fogyasztjuk el azt az ételt! Soha ne feledkezzünk meg arról, hogy rengeteg embertársunknak már az is ünnepnap, ha van mit ennie, és mi azon szerencsések közé tartozunk, akiknek annyi élelmiszere van, hogy azoknak 30-40%-a felbontatlanul a kukában köt ki.

(A fenti képen: szabadtéri ételszentelés Csíkszeredában)
És ha már házon kívüli étkezésről van szó… Annak is vannak mélységei és magasságai. 
Egyik véglet ez:

Másik pedig ez:
(Latinovits Zoltán felejthetetlen jelenete a Szindbád c. filmből)

Alma

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése