2015. augusztus 15., szombat

Luxushajón dolgoztam

Heni írása:

Két okból megy valaki luxushajóra dolgozni: világot szeretne látni, és sok pénzt keresni. Hajóval szinte bármerre eljuthat az ember. Körbeutazhatja a földrészeket, meglátogathat bármely apró szigetet. A Karib-tenger vagy Jamaica, Hawaii és Bermuda szigetein elképzelhetetlen természeti csodákat láthatunk. A legmegdöbbentőbb élményt Alaszka rejti, ahol szemtanúi lehetünk, amint hatalmas gleccserdarabok omlanak bele az óceánba. Számos természeti, kulturális és történelmi látnivalót tartogat egy hajóút a jólét bőségével ötvözve.

Egy óceánjáró luxushajó mérete és a rajta utazó emberek száma felér egy kisebb településével: nyugodtan hívhatjuk úszó városnak. Felszereltségét tekintve is ugyanazt nyújtja: vannak éttermek, bárok, korzó ajándékboltokkal, fodrász, masszázsterem, kaszinó, játszóház, színházterem, medencék, szauna, pezsgőfürdő, csúszdapark, sportpálya, és még sorolhatnám. A legújabb típusoknál csak a vízfelszín felett található legalább tizennégy szint, a víz alatt is minimum hármat kell elképzelni.

A hajó legénysége rendkívül sokszínű. A világ minden tájáról érkeznek ide emberek. Vannak tipikusan hajós nemzetek, akik tenger vagy óceán mellett laknak, de vannak olyan országból is, ahol a folyami hajózás létezik egyedül. A legtöbben Indiából, Kínából és Tájföldről, a Karib-szigetekről, Panamából, Peruból, Svédországból, Angliából és Horvátországból jöttek a hajóra dolgozni. A kapitány és beosztottjai nagy többséggel olasz származásúak.

Vannak munkakörök, amelyek szakképesítést igényelnek, de vannak olyanok, amelyekhez elég egy kevés angol nyelvtudás. Jelentkezhetünk pincérnek, szakácsnak, fodrásznak, eladónak, gyermekfelügyelőnek, és még megannyi pozícióra. A vendégek szobájának takarítását a szobalány, ottani elnevezéssel a "cabin stewardess" végzi.

Az élet a tengeren más. Az állandó hullámzást átveszi a test minden egyes porcikája, olyannyira, hogy ha szárazföldet ér végül a láb, még sokáig táncol egy kicsit. A bezártságot is meg kell szokni, hiszen van, hogy sokáig nem látunk napfényt, vagy nem szívunk friss levegőt. A természetet mindössze a hullámzó víz jelenti az ablaküvegen át nézve. A személyzet szűk kabinokban lakik kettesével elszállásolva, saját zuhanyzóval felszerelve. A tengerszint alatt tűzgátló ajtók nehezítik a közlekedést a folyosókon, hiszen minden egyes kikötés vagy kihajózás idejére biztonsági okokból bezáródnak. Külön útvonalakat kell ilyenkor megtervezni, és sikeresen végigjárni, különben hosszú ideig csak kóválygunk az egyes ajtók között.

Egy hajó egyedül az óceánon bizony ki van szolgáltatva az időjárás viszontagságainak. Hurrikán idején gyakran összeteszi két kezét az ember. Ilyenkor akár a negyedik szintig is felcsaphatnak a hullámok. A hajó orra képes hihetetlen mértékben felemelkedni, majd alábukni. A folyosókon sűrűn elhelyezett papírzacskóknak sem sikerül mindig mentésére sietni a néha sürgősen visszakínálkozó vacsorának. Ami gurulni tud, az útra kél, ami nincs rögzítve, az helyzetet vált. Minden borul és törik, vagy útban van valami felé. Természetesen a személyzetnek ilyenkor is dolgozni kell, futni a takarítókocsi után, és mindeközben mosolyogni.

Sok lehetőség nyílik a szórakozásra. Már maga a hajózás egy hihetetlen élmény, elég kiülni a fedélzetre, és az óceán illata és hangja, a tökéletesen tiszta csillagos égbolt, és az andalító lágy szellő felülmúl minden mást. A csodálatos helyek, ahol kikötünk, szintén megannyi lehetőséget rejtegetnek magukban: természetjárás, kulturális vagy történelmi látnivalók, strandolás, városnézés, éjszakai mulatozás.
A személyzet munka után összejön a hajón a számára működtetett szórakozóhelyen, és éjszakába nyúló kikapcsolódás veszi kezdetét.

A munka embert próbáló. Sosem gondoltam volna, hogy képes leszek napi tíz-tizenhat órát dolgozni szünnap nélkül nyolc hónapon keresztül. Vagy hogy képes leszek kitakarítani húsz vendégszobát negyven-ötven ággyal három órán belül naponta kétszer. Vagy tisztán tartani a szobákat porszívó és takarítóeszközök nélkül, amiket munkakezdésem másnapján egy kedves munkatárs már titokban eltulajdonított. Vagy egyszerre takarítani a szobákat, felszolgálni a kapitány nyújtotta estélyen, kivinni a szobarendeléseket, a vendégek személyes kéréseinek eleget tenni, egyéni mosodai megrendelésüket kiszállítani, feltölteni a bárpultot, törülközőket, ágyneműket, tisztítószereket hozni, elhordani a mosodába a szennyest, adminisztrálni, megbeszélésekre járni. Mindezt természetesen egy időben. Emellett pedig türelmesen válaszolgatni, ha egy kedves vendég beszélgetni szeretne, mert első a vendég, aki örök mosolyt érdemel.

A sikeres munkavégzés titka a zsonglőrködés. Mondhatnám, hogy luxushajón dolgozva a legnagyobb öröm az elégedett vendég mosolya, vagy egy elismerő megjegyzés a főnöktől, a csodaszép tájak, amelyekre eljuthatunk vagy a fizetési boríték a hét végén. De az igazi boldogságot az jelenti, hogy megtanulunk túlélni. Megtanulod saját határaidat kitolni. Képesek leszünk olyan dolgokat is véghezvinni, amelyekről sosem gondoltuk volna, hogy lehetséges. Megtaláljuk a kiskapukat, magunk kezébe vesszük saját sorsunk irányítását. Onnantól kezdve pedig lesz saját porszívó és tisztítószer, rendszeres pihenés és alvás, elegendő idő, hogy felfedezd a helyet, ahol jársz, és még az esti mulatozás sem marad ki. 

A nehéz munka jutalma a bő fizetség. Esetleges könnyeinket letörölte a hetente sárga borítékban érkező zöldhasúak kötege, amely megfelelt az itthoni átlag havi fizetés három-négyszeresének. Spórolásra lehetőséget adott, hogy semmilyen egyéb költséggel nem járt a hajón való élet. Teljes körű ellátást kaptunk. Az étkezde mindig bőségesen kínálta a különböző fogásokat, sok kultúra kedvenc ételeit magában foglalva. Választhattunk az észak-amerikai ízlésvilág közkedvelt hamburgere, hot-dogja vagy sült krumplija, a közép- és dél-amerikai rizses, babos csirke, a szigetvilág ananászos, kókuszos, az ázsiai rizses, halas, vegetáriánus, bőven fűszerezett ételei között. Volt fagylaltgép, kávéautomata, tejtermékes pult, saláta- és gyümölcspult, és annyi sütemény, ami mindenképpen maradásra bírná az embert. A munkával járt orvosi ellátás, biztonsági szolgálat, mosoda, fitnesz terem, bár és szórakozóhely, szállás biztosítása a hajó érkezéséig. 

Luxushajón dolgozni nem könnyű, de tele van fantasztikus élményekkel. Egy lehetőség, hogy megvalósítsuk álmainkat, túllépjünk saját korlátainkon, és az otthontól távol, de az otthont soha nem feledve nyerjünk bepillantást a minket körülvevő színes világba.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése