R. Erika írása:
Azt a témát kár boncolgatni, hogy
együnk-e kenyeret, és ha igen, akkor milyet és mennyit... ezt meghagyom a
táplálkozási szakértőknek és lelkes amatőr kutatóknak, nálamnál okosabb
embereknek. Én és a családom szeretjük a kenyeret, a jó, ízes és tápláló
kenyeret. Vitathatatlanul az étkezéseink része, nem is véletlen, hogy Jézus
belefoglalta a mintául adott imájába: ”Add meg nekünk ma a mai napra való
kenyerünket”(Máté 6:11, New World Translation)
Ezért is szereztünk
be egy elektromos házimalmot, aminek segítségével frissen őrölt lisztből
süthetünk. Van pár zsák búzánk is, amiből ki kell válogatni az oda nem illő
dolgokat. Ehhez először kifújjuk vagy kiszeleljük, ventillátorral vagy más erre
alkalmas eszközzel (a mi porszívónk pl. jó erre, mert nem fúj vissza semmi port
és a kivezető nyílása magasan van). Két tál segítségével öntögetem a búzát, a
levegőoszlopban, mint amikor a teát hűtötte mamám egyik pohárból a másikba
átöntögetve. Így a pelyva és egyéb maradványok nagy része elszáll az udvaron,
no meg a por, ami a magokon ült... A porszívó hangjára persze nagy sebességgel
megjelennek a tyúkok, tudva, hogy nekik is jut ilyenkor egy kis szemezgetnivaló.
A kiszelelt búzával
leülök, és elkezdem válogatni közüle a konkolyt, a napraforgót, a még benne
levő növénydarabkákat. Erre legalkalmasabbnak egy sajtreszelő bizonyult, az
apró lukakon pont átfér a fekete konkoly, ám a búza fennmarad. Ezzel jelentősen
felgyorsult a munkánk, előtte sok-sok órán át tartott kiválogatni, most többnapi
adaggal végzek egy óra alatt. Ebben a munkában a gyerekek is szívesen
segítenek, ellesve a mozdulatokat és fortélyokat, mint dédanyáink idejében.
Közben megtanulják, hogy a kenyér nem a bolt polcán terem, és hogy minden étel
attól is ad erőt, hogy a kezünk munkája benne van.
Persze ez a
válogatósdi nem minden esetben szükséges, a búza minőségétől és beszerzési
helyétől függ, nekünk ilyen jutott. De sok helyen lehet már kapni megbízható
bio búzát is, kiválogatott és tiszta minőségben.
A kiválogatott
búzát aztán megőrli a kedves kis
házimalmom, durvára vagy finomra, ahogy
épp szeretném. Ha még nem láttál ilyen malmot, úgy képzeld el, mint egy rémesen
hangos darálót, fent beöntöd a magot, két kő közt megőrli, és a kis csőrén
ontja magából a lisztet. Egy kiló lisztet körülbelül tíz perc alatt őröl meg.
Minden háztartásnak
megvan a maga bevált kenyérreceptje, megosztom veletek a miénket. Pontos
adagokat nem tudok mondani, öt kis kenyérpusztítónk van, így a mennyiség
folyton alakul, növekszik leginkább. Alapszabály, hogy fél kilogramm liszthez 3
dl vizet adunk, de ez változik a liszt minőségétől függően. És ez sokszor csak
a dagasztás közben derül ki, ezért nincs két egyforma kenyér még egy
háztartáson belül sem, mindig máshogy sikerül.
A liszthez sót
keverek, kis lenmagot, napraforgómagot, vagy tökmagot, szárazon összekeverem és
a közepébe vájt mélyedésben meleg vízben felfuttatom az élesztőt, majd még több
víz hozzáadásával megdagasztom a tésztát. Na, ez a dagasztás szó kicsit túlzás,
mert arra jöttem rá, hogy ezt a lisztet nem lehet hagyományosan feldolgozni,
rengeteg vizet vesz fel. Ha maradok a fél kiló liszthez számított 3 dl víznél,
száraz és törékeny kenyér lesz belőle, kissé fullasztós is. Ám ha ragacsos,
csirizes tésztát keverek (fakanállal), amit jó cuppanósan lehet csak
átkanalazni a formába, abból csudajó kenyér sül ki!
Mondjuk mielőtt
formába teszem a tésztát, keleszteni is szükséges, és minél tovább kelesztem
(közben újra és újra átkeverve, átdagasztva), annál jóízűbb kenyér lesz. Ám ha
kevés az idő, csak átlapátolom a jól átkevert tésztát a formába, ott kelesztem,
és már sülhet is.
Hagyományos
gázsütőnk van, semmi extra, ebben sütök. Jól előmelegítem, majd a forró sütőbe
tolva legmagasabb lángon sütöm legalább tíz percig. Azután lejjebbveszem a
lángot, és készre sütöm a kenyeret. Erre sincs pontos idő, valahogy látja azt az
ember, mikor lehet jó már, és ha kiveszem a formából, megütögetve jó hangot is
ad...
Ez a kenyér nem
olyan lesz, mint a megszokott bolti, ebben minden benne van, ami a búzaszemhez
tartozik, gusztusos barna színe és jellegzetes illata van. Nem ropogós a héja,
nem kalácsos a tésztája, ám karakteres az íze és laktató már egy szelet is
belőle. Illik hozzá bármi, de megsúgom, hogy csupán vajjal a legfinomabb! Ha
egyszer kipróbálod, ritkán kívánsz meg másfajta kenyeret.
R. Erika
(fotók: R. Erika)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése