2015. szeptember 1., kedd

Térrendezés - Tájolás

Réka írása:
Az ember életének legnagyobb részét zárt térben tölti, tehát egyáltalán nem mindegy, hogy milyen házban élünk. Fontosnak érzem, hogy a házunkat ne külföldi minták (pl. a ma divatos mediterrán vagy alpesi házak), hanem az ősi, hagyományos magyar térrendezés iránymutatói szerint építsük meg. Minden nép más: magyar ember lakjék magyar környezetben, magyar házban (és ez most csöppet sem magyarkodás).

Minden ház teremtés eredménye, maga a megvalósult képzelet. A ház magát az embert tükrözi, ha ránézek egy házra, rögtön bizonyos képzelet támadnak bennem annak lakójáról. Árulkodik annak koráról, neméről, életmódjáról, szokásairól. De emellett tükrözi világképét, hitét is. Az erős közös tudat maga a hagyomány, amit mi magunk, emberek hoztunk létre, isteni segítséggel. A változó időkben a hagyományok a legtöbb ember életéből szinte teljesen kiszorultak. Az építkezéseinket nemcsak a pénzügyi helyzetünk, de az irreális hivatalos szabályok is korlátozzák, sőt, maga a tudás hiánya is – ezért is született meg ez az írás.

Ha meghalljuk azt a szót, hogy „térrendezés”, tuti mindenkinek a Feng Shui jut az eszébe. Ezt most semmilyen módon nem minősítem, ám arra fontosnak tartom felhívni a figyelmet, hogy van ám minékünk ősi hazai térrendezési hagyományunk is. Persze az is nagy kérdés, ki mennyire gondolkodik ősiben: egy régi magyar parasztházig menjünk vissza az időben vagy akár a jurtákig? (Én ugye ezt megtettem a magam életében, és két évig jurtában éltem.) Természetesen nem kell semeddig visszamenni, nem kell a múltban élni, hanem a jelenben – amibe azonban sok ősi hagyomány kiválóan beilleszthető. A hagyományok felélesztéséhez nemcsak a népzene, néptánc vagy népi kézművesség tartozik hozzá, hanem az építészet, a lakberendezés és a díszítőművészet is.

Ez a magyar térrendezésről szóló írás egy sorozat első darabja, amelyben most a tájolásról fogok bővebben szólni. A berendezésről, a jelképekről, az építkezés hagyományairól vagy a tér harmonizálásáról a későbbiekben esik majd szó.
Telkünk akkor tökéletes fekvésű, ha olyasmi forma, mint a régi Magyarország, a Kárpát-haza. Azaz észak felől dombokkal, fákkal védett, dél felé síkvidék, völgy, víz irányába nyitott. A „karosszék-forma” jellegzetessége, hogy kelet és nyugat irányában sem árt némi védelem, mondjuk lazább, ligetesebb gyümölcsfák vagy cserjék formájában.

Az égtájaknak és az ezeket uraló erőknek nagy szerepük van a házon belül is. A házat a legkedvezőbb a négy fő égtáj felé tájolni. Eleink a ház (anno a jurta) bejáratát is főként keletnek tájolták. Nekünk is célszerű a bejárati ajtót a ház keleti vagy déli oldalán elhelyezni. Lehetőleg min a négy égtáj felé nyíljanak ablakok, északot kivéve, délre pedig kifejezetten tágas nyílászárók, például üveg teraszajtók kívánatosak.
A ház (jurta) jobb oldala,a keleti-déli rész volt a férfiaké, a bal oldal, a nyugati-északi rész pedig a nőké. A férfiak területén állt a házi oltár, a család vagyona, a fegyverek és a szerszámok; az asszonyokén pedig a konyha és a hálóhelyek.

A kelet szent irány, színe a fehér vagy sárga, fémje az arany, jelképe a ló. A kikeletet, a tavaszt, a reggelt, az ifjúságot, a megújulást idézi megtermékenyítő, megtisztító erővel. Egy hálószoba szerintem alap, hogy kelet felé tájolt, a felkelő, ablakon besütő napra ébredni csodálatos érzés!
A déli irány színe a piros, fémje a vörösréz, jelképe a kakas és a gólya. Az életet, a nyarat, a delet (napszakot), az érett felnőttkort jelképezi, ereje éltet, feltölt. Nincs ennél ideálisabb hely a nappalinak vagy közösségi térnek.

A nyugati irány színe a sárga vagy zöld, fémje a sárgaréz, jelképe a kutya. A pihenésre, megnyugvásra, őszre, alkonyra, az időkorra utal, és összehúzó, összetartó erővel bír. Egy  csendes dolgozószoba vagy meditációs helyiség kerülhet például ide.
Az északi irány színe a kék, fémje az ezüst, jelképe a hal. A sötétséget, telet, éjszakát, a halált idézi, ereje szétszór, bomlaszt. Én északra kamrát, tárolót raknék.

Ezeket a tájolási irányelveket egy új ház építése előtt ajánlatos megfogadni, de az sincs végzetes bajban, aki lakásban, készen vásárolt házban lakik, mert habár a helyiségek átrendezése itt nehézkesebb, azért bizonyos kereteken belül funkciót lehet váltani. Ha végképp semmi esélyünk délre helyezni az étkezőnket vagy északra néz a gyerekszoba ablaka, attól még a fenti színekkel, jelképekkel erősíthetjük az adott égtáj energiáját.
Az én egyik nagy szívügyem a térrendezés, és remélem, ennek a cikknek a hatására többen elgondolkoznak az otthonukon, és a tettek mezejére lépnek.
Mindenkinek boldog térrendezést kívánok!
Réka
(fotók: Réka)

6 megjegyzés:

  1. Kedves Réka!
    Érdeklődéssel olvastam az írását. Az északi iránnyal kapcsolatos elképzeléseit szerintem felül kell bírálnia,ugyanis a ház női oldala egyik fontos elemének a konyhának a helye. (A magyar hagyományban a halál égtája nem az észak, hanem a nyugat.)

    VálaszTörlés
  2. Érdekes, most az én konyhám is épp északi oldalon van, bár ablakai nyugatra néznek. Az a baj, hogy a köztudatban eléggé keveredik a nyugati, a keleti és az ősi magyar térrendezés - így együtt egy nagy katyvasz az egész. Talán a legjobb, ha a szívére hallgat az ember...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A magyar térrendezés szerintem egy egyszerű, logikus felépítésű rendszer. A gondok ott kezdődnek, ha valaki más térrendezéssel - feng shui, vaszati - együtt próbálja meg használni. Így egyet kell értenem azzal, Hogy"Az a baj, hogy a köztudatban eléggé keveredik a nyugati, a keleti és az ősi magyar térrendezés - így együtt egy nagy katyvasz az egész. Ha valaki vállalja, hogy megismeri és alkalmazza a magyar térrendezést mindjárt az elején ráébred, hogy ez csak a maga tiszta, eredeti formájában működik. Nem lehet irányokat, helyeket, funkciókat tetszőlegesen megváltoztatni, mert az a rendszer összeomlásához vezethet, ami ártani nem árt, csak nem használ.

      Törlés
  3. Én azért hiszek abban, hogy ha megvan egy jó alap, jöhet hozzá némi adalék. Az én ágtakaróm pl. indiai, de ettől nem érzem magamat kevésbé magyarnak. Kíváncsi lennék, Önnél vajon áll a kemence és van mestergerenda?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Számomra nem a "tájház" jelenti a magyar térrendezést, hanem azoknak az elveknek az alkalmazása amelyek felismerhetőek a jurta, az egysejtű parasztház kialakításában, berendezésében.
      A tájolás, a férfi és női oldal megjelenítése, a magyar, vagy archetipikus jelképek alkalmazása. Mestergerenda nincs, kemence az udvaron, a házban csak cserépkályha.
      Nem hiszem, hogy itt részletesen lehetne ezzel foglalkozni. Továbbra is érdeklődéssel olvasom majd a témával kapcsolatos írásait, ha Ön kíváncsi az én dolgaimra megtalálja a nagyji.5mp.eu oldalon.

      Törlés
    2. Akkor a mi faházunk ennek tökéletesen megfelel. Sajnos a Fény-Forrás magazin egy ideje megszűnt, az én írásaimat a "Boldog nő" című blogon olvashatja. Szép napokat!

      Törlés