2015. szeptember 4., péntek

Mosakodás háziszappannal

Alma írása:


Ahogy emlékszem, gyerekkoromban csak két-három féle szappant lehetett kapni a boltban, de mondanom se kell, hogy az is bőven kielégítette az igényeket (még régebben meg csak egyféle volt: az, amit otthon főztek). Volt aztán a híres Fa szappan, ami valóságos kincsnek számított. Külföldről hozták be, kézről-kézre járt, igen meg volt tisztelve az, aki egy ilyet kapott nevenapjára. A világért se mosdottunk volna vele, a ruhák közt tartottuk, hogy beillatosítsa a szekrényt. Akkor nem gondoltam volna, hogy évek múltán az annyira óhajtott illatos pipereszappanok helyett előnyben fogom részesíteni az egyszerű háziszappant, de azt se gondoltam volna, hogy a Fa szappan a legolcsóbbak között lesz a sarki boltban, ugyanakkor a leggyengébb minőségűek között is…

A tudatosodás és egyszerűsödés jegyében egy ideje már egy kisvárosi manufaktúrából rendelem a háziszappant, amit mosakodásra, néha hajmosásra, és kézi mosásra használunk (és nemrég kaptam egy jó ötletet: lereszelve mosogatószer is lehet belőle). Egyáltalán nem zavar minket, hogy a szappannak nincs virág (vagy tengeri áramlat, szibériai fenyőerdő, esetleg jeges gleccser) illata, megszoktuk ezt a háziszappan-szagot.
Mivel a postaköltség jobb kihasználása érdekében egyszerre 10-15 kilót rendelek, így jó előre be kell ruházni, de aztán egy (két) évig nincs az embernek rá gondja. Attól ne féljen senki, hogy ráromlik ez a mennyiség; a szappannak nincs szavatossági ideje. Én találtam a szekrény mélyén 6 éve lejárt (?) háziszappant (egy másik, azóta megszűnt üzem termékét), és ugyanúgy elhasználjuk; habzik, tisztít, szóval nincs semmi baja – igaz, aszottabb, mint a vásárláskor volt. De valakitől hallottam, hogy a nagymamája padlásán megbújó több évtizedes szappantömböket is felhasználták, és semmi bajuk nem volt (és nekik se lett semmi bajuk).  
Így, egy dobozban, ömlesztve érkezett a 10 kiló háziszappan
Megjegyzem, hogy ez nem azt jelenti, hogy mi nem szeretjük a piperét! Kaptam már ajándékba nagyon jó illatú szappant, amiből 10 deka többe került, mint a háziból egy kiló. Csak úgy “olvadt” az anyaga, hamar fogyott, pedig az eszembe se jutott, hogy a piszkos zoknik talpát súroljam vele; csak mosakodásra használtuk. A pillanatnyi jó illaton kívül semmi hozzáadott értékét nem tapasztaltam, ezért nem valószínű, hogy rendszeresen fogunk ilyet használni.
Manapság nagyon sokan készítenek otthon szappant, sokan ezzel egészítik ki jövedelmüket. Ezek a kézműves szappanok nagyon gusztusosak (szinte beleharapna az ember), jó illatúak, csábítóak, és… többnyire nagyon drágák. nem tudom, ki hogy van vele, de nekem drága egy 10 dekás szappanért a 800 forintos ár, bármennyi gyógynövény és organikus kecsketej is van belefőzve. Ezeket tehát csak messziről tudom csodálni.

Aki bővebben érdeklődik a szappanok összetevői iránt (pl. hogy tartalmaznak-e kőolajat), annak ajánlom figyelmébe a Tudatos Vásárlók szappantesztjét, ahol többek között az is megtudható, hogy az egyik legkedveltebb szappanmárka egyik összetevője rákkeltő, ezért több európai országban is be van tiltva, míg itthon főleg kisbabákat mosdatnak vele…
Alma

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése