2015. szeptember 26., szombat

Szeptemberi kalendárium

Réka írása:

Ősz-elő – Földanya – Kisasszony – Szent Mihály hava

Szeptember, gyümölcsöt hoz jó ember…
                A Szűz jegyében be kell osztanunk az energiákat: raktározunk, gyűjtünk, rendszerezünk. Szeptemberben már érezhetően rövidülnek a nappalok és hosszabbodnak az éjszakák. Csökken a fény, a meleg; hűvösebbre fordul az idő, többet esik az eső. Ökörnyál úszik a levegőben és röpködnek a muslincák. Szeptember vége általában a reménykeltő meleg visszatértének ideje – ez a Vénasszonyok nyara, avagy az Indián nyár. A méhek pihenőre térnek, a vadludak már ekkor délre költöznek. Az állatok bundát, prémet, vastag tollazatot növesztenek. Ez a szarvasbőgés ideje. Ilyenkor a fű már nem zöldell úgy, mint nyáron; a levelek is elszíneződnek, a magvak nyugalomra készülnek. Nyílik a krizantém, az oroszlánszáj, a szellőrózsa, a borostyán, az iszalag. Érik az alma, körte, szilva. (Egy üveg alma, Hull a szilva, Körtéfa…)
Ilyenkorra befejezik a termény aratását és előkészítik a talajt az őszi vetéshez. Ekkor lehet füvesíteni, és a gyepet kijavítani. Szeptemberben elkezdik a szőlő őrzését. Behordhatjuk a kertből a hagymát, fokhagymát és még utoljára retket vethetünk. Ültethetünk tavasszal nyíló hagymásokat, évelőket, örökzöldeket. A lehullott száraz leveleket söpörjük vagy gereblyézzük össze, de ne égessük el! Inkább komposztáljuk, hogy jövőre ezzel trágyázhassuk a veteményest. Szeptemberben nosztalgiázzunk, és beszélgessünk sokat nyári élményeinkről. Kiránduljunk erdőkbe, hegyekbe. A leszedett gyümölcsöt aszalhatjuk, főzhetünk lekvárt, befőttet, készíthetünk salátát. Készítsünk díszeket termésekből, ágakból, levelekből. Sodorjunk gyékényt, fonjunk szalmát. Rajzainkon örökítsük meg a gyümölcsfákat, gyümölcsöstálat, vagy az őszi kirándulás élményeit.
1. Egyed nemcsak az iskolai tanévnyitó és az óvodakezdés napja. Ekkor kezdik az őszi vetést és a disznók hizlalását. „Olyan lesz az egész szeptember, amilyen idő jön Egyeddel.” (Sehallselát Dömötör, Birkaiskola, Ábécédé…)
5. Lőrinc napja. Ettől a naptól íztelen az uborka és a dinnye. S hogy miért? Azt mondják: „Belepisilt a Lőrinc!” Készítsünk inkább uborkasalátát!
8. Kisboldogasszony napja, amikor Szűz Mária születésére emlékezünk. Sok helyütt búcsújárás, zarándoklás, kegyhely-látogatás ideje. Ekkor indulnak útjukra a fecskék és a gólyák, érdemes megfigyelnünk a költöző madarakat. Ez a dióverés és a paprikaszüret napja is. (Gólya, gólya, gilice., Vége van a nyárnak…)
                12. Szűz Mária neve-napja.
            15. A Hétfájdalmú Szűzanya napja, amikor az anyai szenvedésekről emlékezhetünk meg.
                21. „Gazos” Máté napjától nem repülnek már ki a méhek.
23. Az őszi nap-éj-egyenlőség napja, a csillagászati ősz kezdete. Ekkor a nappal és az éjszaka is 12 óra hosszat tart. A Nap pedig a Szűz jegyéből a Mérleg jegyébe lép. Az őszi nap-éjegyenlőségkor érdemes nagytakarítást végeznünk, a nyári holmikat elpakolnunk, az őszi-téli ruháinkat előszedni és selejtezni. A selejtezést ne csak anyagi, hanem szellemi szinten is végezzük el: gondoljuk át a nyarat, arassuk le a lelki terméseket, de dobjuk el magunkból mindent, ami nem emberhez méltó.
29. Szent Mihály („Borszűrő”) napja. Mihály arkangyal kíséri a lelkeket a túlvilágra - nevének jelentése: „Aki Istenhez hasonlatos.” Ő a biztonság őre: hozzá forduljunk, ha el akarjuk űzni félelmeinket, elengedni aggodalmainkat, eltávolítani az ártó energiákat. Ő az erő, a hatalom, a szeretet, a bölcsesség és a hit képviselője is. Szent Mihály napján templombúcsút, szüreti bálokat és vásárokat tartottak. Régi bérfizető-pásztorfogadó nap és az őszi lakodalmak népszerű napja. Ekkor kezdik el a szőlő szüretelését, a kukoricatörést, az állatokat pedig hazahajtják a legelőről. „Ha Szt. Mihálykor még itt van a fecske, karácsonyig vígan legelhet a kecske. Szt. Mihály öltöztet, Szt. György vetkőztet. Szt. Mihálykor keleti szél igen komoly telet ígér.” (Én elmentem a vásárba, Hej a sályi piacon…)
Réka
(Fotók: Réka)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése