2015. szeptember 16., szerda

Apróságok

Az újrahasznosítás jegyében


Évi írása:
Olykor elgondolkodunk azon, hogy mit tehetnénk azért, hogy egy élhetőbb világot teremtsünk. Sokszor a kisebbnek tűnő tetteknek is jelentős haszna lehet! Most ezen apróbb lépések közül válogattunk össze néhányat, amik könnyebben megvalósíthatóak, mégis szép eredményeket érhetünk el!
Csere-bere kör
Igazán költséghatékony megoldás új tárgyak beszerzésére, a ruhatárad felfrissítésére, illetve ezen találkozók alkalmával még új ismeretségekre is szert tehetsz! A megmaradt tárgyakat pedig közösen eljuttathatjátok olyan családoknak vagy alapítványhoz, akik biztosan nagyon örülnének a kis csomagnak.
Biztosan Neked is vannak otthon olyan ruháid, könyveid, ékszereid, kiegészítőid, amiket már nem vagy egyáltalán nem használsz és csak a helyet foglalják. Szervezz Csere-bere köröket. Mindenki hoz és vihet egy szatyorral, és közben egy jót beszélgethetsz egy tea vagy kávé mellett!
Add tovább!
Egyrészt utánanézhetünk annak, hogy a meglévő ételből, alapként felhasználva, tudunk e egy másfajta ételt készíteni. Példaként, a megmaradt pörköltből egy jó gulyáslevest, vagy pástétomot.
Maradék ételből újat készíthetünk. vagy oda adhatjuk hajléktalan vagy rászoruló családoknak.
Bennem mindig rossz érzés kelt, ha az étel a kukában landol, persze, abban az esetben, ha még frissebb, ehető állapotban van. Ennek "újrahasznosítására" több megoldás is létezik.
A másik lehetőség, hogy becsomagoljuk, és eljuttatjuk egy otthontalan ember számára, vagy egy olyan családhoz, gyermekeknek, akik szerényebb körülmények között élnek, és esetlegesen csak az iskolában jutnak ételhez. Ha nem kimondottan célszemélyhez juttatjuk el, hanem csak valahova elhelyezzük a szabadban, "Majd valaki rátalál" címmel, akkor egy kis cetlivel segíthetünk, hogy Mit tartalmaz a kis csomag és Mikor készült az étel.
Nem csak a pénzzel fizethetünk.
Kicsit lazíthatunk azon a nézetünkön és hitünkön, hogy a tárgyak és szolgáltatások csak pénzzel szerezhetőek meg. Persze nyilván a számlákat, az iskolai költségeket stb. nem tudjuk megvásárolni pénz nélkül. Viszont vannak helyzetek, amikor a szemléletünkön múlik, hogyan tartjuk fenn az adok-kapok egyensúlyát. És annak a lehetőségnek is utat engedhetünk, hogy a tárgy vagy szolgáltatás egy részét pénzben, másik részét a rendelkezésünkre álló lehetőségek szerint egyenlítsük ki. Például, te villanyt szerelsz, én mézet termelek. Te szívesen nyaralnál pár napot a gyermekeiddel - amit egyébként nem engedhetsz meg magadnak anyagilag - nekem pedig van egy kis nyaralóm, ahol szükség lenne gazolásra és kerítésfestésre. Én számítógépeket szerelek, és szeretem a házi lekvárokat, de nekem nincs lehetőségem arra, hogy bespájzoljak. Viszont te tettél el bőven télire. Te masszázst vállalsz, én pedig ékszereket készítek.
Ötletek vannak, megbeszélés és nyitottság kérdése ezeknek megvalósítása.
Reméljük sikerült néhány hasznos dologgal hozzájárulnunk egy másfajta gondolkodáshoz.

M. Évi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése