2015. szeptember 18., péntek

A gyaloglás dicsérete

Alma írása:

Ha valaki hosszú ideig ágyban fekszik betegség miatt (vagy ülő munkát végez), annak tornáztatni kell a lábizmait, hogy ne sorvadjanak el. Ezek szerint, amit nem használunk, azt a szervezetünk elkezdi lebontani (finomabban: nem pazarol a fenntartására energiát).
A szerencsések a jó levegőn gyalogolhatnak
Nekem úgy tűnik, a modern ember egyre kevesebbet használja a lábát rendeltetésszerűen. Gyaloglás helyet inkább autóba ül, vagy a tömegközlekedést veszi igénybe. Valamikor az utazásnak szinte egyetlen módja a gyaloglás volt (tehetősebbeknek a ló, lovaskocsi), akkor nem is volt kérdés, hogy így kelnek útra. 
Lehet gyalogolni családostul, babakocsival...
Nagymamám elbeszéléséből tudom, hogy gyerekkorában gyakran gyalog mentek be a falujuktól 30 kilométerre lévő nagyvárosba, és senkit nem vitt el utána a mentő, senkit nem kellett leszázalékolni, teljesen hétköznapi teljesítménynek számított egy ekkora táv megtétele, ami ma már egy közepes teljesítménytúrának számít (mama nem is tudta, hogy modern értelemben extrém sportoló volt.)
... de lehet túlsúlyos férfival és kutyával is.

Sokan nem is gondolják, hogy manapság a gyaloglás nem csak a helyváltoztatás egyik módja, hanem az egészség megőrzésének nagyon fontos eleme. Számos jótékony hatása van:
–          csökkenti a vérnyomást, valamint a szívroham és az agyvérzés kockázatát
–          fogyaszt (a kitartóan végzett tevékenység)
–          jó hatással van korai stádiumban lévő cukorbetegek állapotára
–          erősíti az izmokat
–          serkenti a vérkeringést
–          pozitívan befolyásolja a szellemi teljesítőképességet
–          a mozgás hatására endorfin (boldogsághormon) szabadul fel a szervezetünkben
–          segít elkerülni az ízületi problémákat
–          növeli az állóképességet
Gyalogolni lehet csoportosan...
El kell keserítenem azokat, akik azzal keresnek kibúvót a testedzés alól, hogy nincs idejük mozogni, és nincs pénzük fitneszterem-bérletre: a gyaloglásnak nincs eszközigénye (csak a lábaink, de azok mindig kéznél vannak), és külön befektetést sem igényel (azért nem árt egy jó cipőt felhúzni). Elég csak lekésni a hazatartó buszt, néhány megállót gyalog megtenni, és máris megvan az aznapi testedzés (persze csak akkor, ha nem egy 8 sávos autópálya mellett lakik valaki, és nem 20 km távolságra), vagy lefekvés előtt járni legalább fél órát a ház körül. Sokan vélekednek úgy, hogy a kocogás, futás, fitneszteremben való ugrándozás megterheli az ízületeket, ezért nem tesz jót, főleg a túlsúlyos emberek esetében. Gyalogolni ellenben mindenki tud, legfeljebb a megtett út mennyisége és a tempója változó.  Ráadásul a futással, kocogással, edzőtermi mozgással ellentétben itt kicsi a sérülés kockázata!
... vagy kettesben, öregesen. 
A kiadós gyaloglás mindenki számára elérhető, és főleg azoknak ajánlott, akik eddig nem végeztek rendszeres testedzést!
Egyszer elhatároztam, hogy zarándoklatra megyek. A tőlünk kb. 35 kilométerre lévő kegyhelyet tűztem ki úticélként. A férjem nagyon aranyos volt, és természetesen elkísért. A zarándoklat végén többek között az jelentett óriási felismerést, hogy …. a távolság legyőzhető gyalog is!
Zarándokutunk másik nagy meglepetése volt, hogy az önkormányzatot fél óra tempós gyaloglással elértük, míg busszal ez 40-50 perc szokott lenni!
Ajánlatos mezítláb gyalogolni, természetes közegben.
Azóta nem tartok annyira attól, hogy rendeltetésszerűen használjam a lábaimat, és egyre gyakrabban választom  a gyaloglást!
Alma

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése