2015. szeptember 18., péntek

Nyersétkezés

Szilda írása:
Az élet tele van feladatokkal, megoldandó problémákkal, és mindenkiben annyira változóan van jelen az, hogy mihez ért, mihez van kedve, és mi az, ami még bele fér az életébe, idejébe.
Mindennapi életünk során sokat halljuk, és tudjunk is, hogy fontos az edzés, hogy mit eszünk, hogy szeretetben és békében éljünk magunkkal, a családra legyen elég időnk, figyelmünk, és úgy egyébként is nőként mindent tudjunk harmonikusan összehangolni. Szeretjük ezt az édes terhet, néha mégis besokallunk. Szükségünk van kényelemre, kiszolgálásra, egyszerűségre, és minőségre egyszerre.

Már rutinosan van aerobik bérletünk a közeli, vagy útba eső terembe, megvan a rutinos heti menü, amit a család minden tagja megeszik, vagy legalábbis mindenki megtalálja a fogára valót, és számunkra is kezelhető mértékben van csak elégedetlenség. Az extra nehezítés akkor jön el egy családanya életében, ha hall valamit, amit kipróbálna, vagy szeretne bevezetni, és a változás vágya megjelenik a lelkében. Néha csak a saját életünkre nézve szeretnénk változtatni, néha viszont az egész család egészsége, békéje, rendje miatt mindenkire ható folyamatokat indítanánk be. Egyik sem egyszerű. Előbbi a saját igényeink tekintetbe vétele már eleve ritka napirendi pont, hisz, én tudok nem hisztizni, míg a többiek kevésbé. A második azért, mert az egész család egészen sokszínű ellenállási stratégiákkal tud előállni, ami már a mi kapacitásunkat is felülmúlja.

Ilyen pillanatokban ajánlott a delegálás. Sokaktól hallom, hogy milyen szerencsém van, hogy a család ilyen jól veszi a nyers ételekkel kapcsolatos változásokat itthon. Erre mindig azt mondom, hogy valójában nincs változás, csak vagyok annyira konyha fanatikus, hogy ilyet is készítek sokat. Ráadásul összekapcsolom a kellemeset a hasznossal, és felismertem, hogy sok anyuka, vagy irodában dolgozó, sportot, egészséget, különleges ételeket kedvelő ember örül, ha elkészítem nekik én az ebédet, és egyszerűsítem az életüket. Más feladatot meg én delegálok azoknak, akik pl. kerttel, takarítással boldogulnak jobban.

A nyers ételek elkészítése semmivel sem nehezebb, bonyolultabb, mint a főtt ételeké. Ha beáll egy rend, akkor nem is jelentősen drágább, mint egy tudatos étkezés. Egyetlen egy dolog nehezíti meg, hogy beköltözzenek ezek az ételek a konyhánkba, a szokásaink. Apró lépésekben mégis van remény, és lehetőség. Legyünk nyitottak és kreatívak. Terítsünk meg a szokott módon vacsorára, és színesítsük a választékot egy nyers pástétommal, ami elérhető alapanyagokból könnyen, gyorsan elkészíthető. Nem szeretnék Jamie Oliver 15 perces receptjeivel versenyezni, mert amíg valaki nem mosogat helyettünk, nincs negyed órás vacsora (szerintem), de egy turmixolás, saját lelkünk boldoggá tételéért, akár bele is férhet. Íme a recept:
3db paradicsom
1/2csésze aszalt paradicsom
1cs oliva bogyó
2db kápia paprika
1gerezd fokhagyma
só, ha kóstolás után kell még
Turmixoljuk össze, és már mehet is az asztalra. Kenjük sima kenyérre, ami az életünk megszokott része, és ez első lépésnek már tökéletes is.
Ha ezzel nem érjük be, akkor meg keressük meg a környékünk nyers éttermét, mert az országnak már több pontján elérhetőek. Ha nem tudjátok, merre induljatok, keressetek, és segítek!
Szilda
http://uvegkonyha.hu/, rossel.ildi@gmail.com
(fotók: Szilda)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése