2015. szeptember 5., szombat

Tükröm, tükröm

Öltözködés és külsőségek.
Andi írása:

Azt tartják, egy nő öltözéke sok mindent elárul. Információt ad értékrendünkről, pillanatnyi hangulatunkról, a nőiességhez való viszonyunkról. Sőt, lelkünk fejlettségéről, finomságáról is tanúskodik.
Megfigyeltem, ha jól vagyok, esetleg emelkedett, ünnepi a hangulatom, gyakran nyúlok a fehér vagy világos ruhadarabokhoz, vidám mintákhoz. Ez a "viselet" még inkább fokozza az amúgy is remek közérzetemet.
Pirosat ritkán veszek fel, pedig ez az a szín ami mindenkinek jól áll. Az arcot ragyogóvá teszi, legtöbbünk egyéniségét kiemeli. Energetizál, sőt a hidegben melegítő hatása is van.
Szürkét, feketét is csak ritkán öltök magamra. Nekem ezek a színek elrontják a hangulatom. Bár ha éppen rossz passzban vagyok, vagy csak el akarok vegyülni a tömegben, ezek a színek segíthetnek. Persze vannak kivételek: van amikor egy "kis fekete ruha" is tud nagyon elegáns, sőt, szexi is lenni. Azonban a legtöbb nőt sápasztja, és egy kiló sminket igényel a viselőjétől.
Ruháink színe vágyainkat, álmainkat is kifejezheti:
A "nagy rózsaszín kedvelők" romantikára, kényeztetésre, szeretetre áhítoznak. Valamint új barátságokra, ismeretségekre.
Aki változásra vágyik az életében, gyakrabban viseli a kéket. Mivel ez a szín a "levegő elem", a mozgás színe, jó szolgálatot tehet "megrekedtnek" érzett életünk kimozdítására, felfrissítésére.
A piros egyértelműen a szerelem, a szenvedély, a tűz, az élet, a pezsgés színe. Hordjuk bátran, ha éppen ezek hiányoznak az életünkből.
Fontos a ruha anyaga is: a műszálas ruhák elzárják a csakráink működését, nem kering az "életenergia", egy idő után meg is betegíthetnek. Viseljünk inkább len, pamut, kender, és tiszta selyemből készült ruhákat. Ezek természetes anyagok, erősítenek, energiával töltenek fel.
A ruháim színek szerint vannak összerakva a szekrényemben. Nekem ez bevált. Reggelente kinyitom a szekrényt, és várok.... Általában az intuíció, a belső hang alapján választok felsőt, blúzt aznapra. Azt szoktam felvenni, ami " megszólít." Megérzem, hogy aznap milyen színre van szükségem. Szoknyát a felsőhöz viszont összeillőség alapján választok.
Nadrágot csak télen szoktam felvenni. Nyáron csak nagyon ritkán: pl: koncert, kirándulás. A szoknyákban felszabadultabbnak érzem magam. Nadrágban egész nap csak "szenvedek."
Megfigyeltem, hogy a legtöbb nőnek sok ruhája van, mégis van néhány kedvenc darab, és azokat váltogatja, mint ahogyan én is. Ha egy-egy darabot már régóta nem öltöttünk magunkra, érdemes elajándékozni, kiselejtezni, az átláthatóság érdekében. Másnak jó szolgálatot tehet.
Mindig magamnak öltözködöm, soha nem a külvilágnak. A legfontosabb, hogy jól érezzem magam a "viseletben." Soha ne a divathoz igazodjunk. Találjunk rá a saját stílusunkra, egyéniségünkre. Hisz minden ember szép és megismételhetetlen. Hangsúlyozzuk az egyediségünket.

Úgyis annyi "egyenfej" és "egyenruha" tünik fel az utcán mostanság. Mindenkinek más tetszik, más az ízlése, ne akarjunk senkinek megfelelni, csak és kizárólag magunknak.
Soha nem szerettem az idegen nyelvű, feliratos ruhákat. Úgy tartom, ha magyarok vagyunk, akkor ha mód van rá, saját hagyományainkat ápoljuk, "nyelvünkön szóljunk!" Azért én sem járok állandóan népi blúzban, bő szoknyában...
Én a "valami új, valami régi" elvét tartom jónak. Egy kis hímzés, egy kis magyar szimbólum a múltból, a 21. századnak megfelelő ruhákon. Vagy némi népies beütésű szabásvonal. A jelenen átsejlő múlt és hagyomány. Éltessük hát az értékeinket.
Korunkra jellemző lett a külsőségek túlhangsúlyozása. Persze ennek hátterében üzleti érdekek, pénz áll. Van aki az önbizalomhiányát igyekszik kirívó öltözékkel kompenzálni. Sok nő esik abba a csapdába, hogy túlságosan sokat foglalkozik a külsőségekkel, a lelkét, szellemét azonban háttérbe szorítja. Itt is fontos az "arany középút" - a kisugárzás, az összhatás a lényeg.
És létezik a másik véglet is: valaki már lelkileg, szellemileg nagyon magas szintre jutott, spirituálisan is nagyon topon van, azonban ha ránézünk a külsejére, csapzott, elhanyagolt. Számomra ő sem hiteles ember.
A harmonikus külső legtöbbször mégis belülről fakad. Ha boldogok vagyunk, a szemünk csillog. Ezzel úgysem érhet fel semmilyen drága kozmetikai kezelés.
Biztosan mindenki tapasztalta már, hogy egy boldog, töltődéssel telt nap, éjszaka után, másnap reggel a tükörbe nézvén csoda történik: csillogó szem, kisimult bőr, mínusz tíz év az eredmény. És semmilyen krémet nem kentünk magunkra lefekvés előtt.
Hajviselet:
Festeni avagy nem festeni? Örök dilemma. Manapság már alig látni természetes hajszínű nőket. A szőke fekete akar lenni, a barna hajú szőke, netán vörös. Pedig a kémiai hajfestékek nagyon károsak, azonban roncsoló hatásuk csak évek múlva mutatkozik meg. Elvékonyodott, töredezett, ritkuló haj az eredmény!

Ha már mindenáron a festés mellett szeretnénk dönteni, használjunk gyengébb hatású színezőket. A henna csodákat tesz. Igaz világosítani nem lehet vele, de az ősz hajat befedi, és gyönyörű természetes árnyalatokat lehet vele elérni.

Én tavaly próbáltam. Egy-két használat után a hajam nagyon megerősödött, csillogóvá vált. A fodrász is észrevette a különbséget. Mivel kicsit nehéz beszerezni, abbahagytam, de hamarosan visszatérek a henna hajfestésre.

Őszülő haj??? Előbb - utóbb mindenki találkozik a jelenséggel. Fessünk vagy ne? 
Az ősz haj régen a bölcsesség, a szellemiség, a tisztelet szimbóluma volt, és nagy megbecsülésnek örvendett a viselője. Nekem kimondottan tetszik is néhány ősz hajszál, mondjuk egy dús, hosszú barna hajkoronában. Olyan természetessé, élővé teszi a viselőjét.

Engem sem zavarnak az ősz szálaim, ha mondjuk nem érzek kedvet a festéshez. Azonban nem árt óvatosnak lenni: több emberrel beszélgettem erről, és sokan az őszülő, festetlen hajat nőknél az igénytelenséggel társítják.
Voltam már szőke, barna, vörös is. Ahogy a képeket elnézem, nehéz dönteni, hogy melyik áll jobban. Úgyis a lélek szólal meg a fotókon, ami örök és állandó - barnán, szőkén, feketén is. 
A hosszú hajú nő inkább a hagyományos értékek követője. A rövidebb haj határozott, modern gondolkodásra utal. Itt is vannak kivételek. A legfontosabb, hogy egyéniségünkhöz passzoljon, jól érezzük magunkat a frizuránkkal.
Csodákat tesz és hajnövesztő hatású a ricinus olajos hajpakolás. Érdemes utánanézni és kipróbálni.
Manapság a városi szennyes, poros, szmogos levegő gyakori hajmosást igényel. Gyermekként hetente mostam hajat, mostanában 2-3 naponta rámjön a hajmosási kényszer.
Mivel a folyó víz tisztítja az aurát, könnyen lehetséges, hogy hajmosással szeretnék " megszabadulni" azoktól a hatásoktól, amik napközben értek: a stressztől, az idegességtől, a negativitástól. 
Tiszta hajjal azonnal könnyebbnek, felszabadultabbnak érzem magam.
Hajszárítás: a napfényben szárított haj egészséges lesz, a nap fényes energiával tölti fel a hajszálainkat.

Arcápolás, smink:
A boltokban kapható kozmetikai szerek tele vannak tartósítószerekkel, méreganyagokkal. Többet ártunk vele, mint használunk.
Vicces, de én még soha nem tapasztaltam, hogy valamilyen arckrém használt volna. Ha már mindenáron krémezni akarunk, érdemes valamilyen tiszta, esetleg bio krémet választani.
Arcmosásra, mosakodásra kiválóak a kézműves, természetes összetevőkből előállított szappanok.
Smink: a natúr, smink nélküli arcra szavaznék, ha jól állna. De tisztában vagyok az adottságaimmal, és így a "kevés" smink mellett döntök nap mint nap. 
Sminkeléskor figyeljünk arra, hogy ne nyomjuk el a valódi egyéniségünket, csak hangsúlyozzuk ki az előnyös tulajdonságainkat. Ne akarjunk mindenáron másnak, fiatalabbnak látszani, mű arcot készíteni.


Kiváló arcfiatalító módszer a szaunázás, vagy az otthoni gőzölés is.
Kisebbik lányom nagy mestere a bio, házi szépítőszerek, kenceficék összeállításának. Hatásos arcradírt, fürdősót, arckrémet is készített már nekem.
Azt vallom, hogy egy lány, nő, otthon se legyen elhanyagolt, legyünk ápoltak, valamennyire csinosak is, míg a háztartási munkálatokat végezzük. Kedves Tanítóm szavait idézném: előfordul, hogy valakit a párja már vagy 20 éve csak az elnyűtt, kopott, kinyúlt, egyetlen szabadidő ruhájában látja tevékenykedni.
Ide azért ne jussunk Kedves Lányok-Asszonyok, még ha a négy fal között vagyunk is. Az étel íze is finomabb lesz, ha az elkészítéséhez " összekapjuk" magunkat, és kedvenc zenénk vagy egy jó előadás hallgatása közben kavargatjuk az ízletes finomságot!
Na jó, azért nem kell hozzá kisestélyit felvenni.
Andi
(fotók: Andi)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése