2015. október 2., péntek

Rózsavíz

Erim írása:
Itt az ősz, de a rózsák még most is pompáznak. Jártamban- keltemben mindig megillatozom a kertek királynőjét, de figyelem a szirmukat épp hullatni készülő példányokat is. A barátnőimtől, ismerősöktől is ha lehet, elkérem az elnyíló virágokat, legalábbis azokat, melyeknek illatuk is van. De parkokban, tereken is találhatunk belőlük szép számmal. Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy kertünkben is nyílnak, kár lenne veszni hagyni az illatos szirmokat. Fontos, hogy vegyszer mentes helyről válasszunk, a virágboltiakat sajnos leginkább úgy termesztik.
Vigyük haza a szirmokat, és készítsünk belőlük rózsavizet. Én legutóbb a barátnőmet leptem meg egy üveggel, mert tudom, hogy ezzel frissíti a bőrét, de otthoni használatra is készíthetünk belőle finom, illatos vizet. Ez garantáltan tartósítószer mentes lesz, pár perc alatt elkészíthetjük és hűtőben tárolva több mint egy hétig is élvezhetjük jótékony hatásait. A legtöbb helyen 7-10 napig javasolják a tárolást, amit most használok, több, mint két hete hűsöl a hűtőszekrényemben. Nem zavaros, finom rózsa illatú. Szerintem a rövidebb idő inkább biztonsági okokból lett feltüntetve.
Már a perzsák is tudták, hogy a rózsavíznek, ahogy a rózsaolajnak is különleges hatása van az emberi szervezetre. Illatanyaga afrodiziákum is, de nyugtató, frissítő és gyógyító hatását is tapasztalhatjuk. Számos felhasználhatósága közül talán a legismertebb a bőrre gyakorolt jótékony hatása. Természetes módon hidratál, és egészséges fényt ad a bőrnek. Minden bőrtípusnál alkalmazható, tonizál, nyugtat, és a bőr pórusait is tisztán tarthatjuk vele. Rendkívül egyszerűen elkészíthető. A lehetséges módok közül most az általam leginkább bevált módszert szeretném közre adni.

Szükséges eszközök:
- tiszta befőttes üveg, amibe az illatos szirmokat tesszük
- felforralt desztillált víz, vagy szénsav mentes ásványvíz
- tiszta szűrő (én műanyag teaszűrőt használtam)
- egy kisebb zárható üveg a tároláshoz
- esetleg tölcsér, ha szűk szájú üvegbe akarjuk tölteni az elkészült vizet
- tiszta fakanál

Elkészítés:
- Az illatos szirmokat tegyük egy nagyobb tiszta üvegbe.
- Forrázzuk le a desztillált- vagy ásványvízzel. Kb. annyi vizet töltsünk a szirmokra, hogy jól ellepje őket a forró víz, ha szükséges, keverjük is össze kicsit, hogy minden szirmot érje a forró víz. Lefedve tartsuk eztán.
- Ha kihűlt az áztató víz, szűrjük és töltsük az üvegünkbe, zárjuk le, akár azonnal használhatjuk is, vagy tegyük hűvösbe.

Abban az esetben, ha kb. 7-8 dl-es üveget töltünk meg szirmokkal, kb. 3-6 dl illatos vizünk lesz.  A töménységét mi határozzuk meg. A víz színe természetesen a felhasznált rózsák színétől függ. Én többféle színből gyűjtöttem, az egyik üvegben több volt a sárga rózsa, a másikban inkább a rózsaszínűek és a vörösek voltak túlsúlyban.
Az interneten láttam már olyan videót, ahol a készítő hideg vízzel öntötte nyakon a szirmokat, majd a tűzhelyen „megfőzte” őket. Nekem nem volt szívem ehhez. A forrázás szerintem tökéletes eredményt ad a rózsaszirmok esetében is, csakúgy, mint pl a gyógyteáknál. Virágok, levelek esetében a forrázás a javasolt eljárás, csak fás részeket, illetve gyökereket szükséges forralni, illetve főzni, mert a gyenge szirmokban lévő anyagokat esetleg akaratunkon kívül megsemmisíthetjük. 

A rózsavíz esszenciális vitaminokat tartalmaz (B3, C, D, E), valamint antioxidánsok, flavonoidok és cink is található benne.
Néhány alkalmazási területe még:
- aromaterápiában: nyugtató, pihentető hatású,
- fürdővízben: nyugtató, stressz oldó,
- ha megisszuk, természetes vitaminpótló, ízesítőként süteményekbe, fagyiba, pudingokba használhatjuk, marcipán készítéséhez is kiváló,
- teába: húgyúti fertőzések kiegészítő terápiájaként, gyomorproblémákra jótékony hatású,
- hajmosás után kondicionálóként használható, a fejbőr vérellátását javítja, serkenti a hajnövekedést,
- hatékony szemápoló szer, ha a gyulladt, fáradt, égő szembe cseppenthetünk 2-3 cseppet, majd csukva tartjuk pár percig a szemünket

(felhasznált irodalom: http://www.egeszsegkalauz.hu/szepsegapolas/rozsaviz-es-jotekony-hatasai)
Erim
(fotók: Erim)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése