2015. október 29., csütörtök

Mit eszik a gyerek?

Szeressük már annyira a gyerekeket, hogy nem veszünk meg nekik mindent!
Alma írása:

Álltunk a fiammal településünk egyik diszkontáruházában (nem élelmiszert vettünk, csak szemeteslapátot), és megakadt a szemem a mellettünk álló anyán, egy másfél éves forma gyerekkel.
A nő kipakolt a gumiszalagra 4-5 csomag rágcsálnivalót (puffasztott valamit), meg 6 üveg „babaüdítőt” – különböző színekben; volt köztük kék is.
Végig reménykedtem, hogy ezt a sok vacakot ne a babának vegye, de sajnos ő kapta meg : fizetés után az anya az egyik csomagot feltépte és a baba kezébe nyomta, szóval látszott, hogy itt éppen uzsonnáztatás folyik.
De számtalanszor láttam már olyat, (például kánikulában a strandra menet), hogy a kiránduló gyerekes család szatyrából csupa szénsavas üdítő és csipsz kandikált ki (bár a strandon látott család kisfia bizonyára evett még aznap lángost és jégkrémet is).

Úgy szeretném azt hinni, hogy ezek a gyerekek nem csak ezeket az ennivalókat  eszik, de sajnos arra kell gondolnom, hogy egyre kevesebb családban van „rendes” étel, és egyre több helyen kapnak a gyerekek nagyüzemi (pl. ételszállító cégtől rendelt), gyorséttermi vagy félkész ételt, illetve olyan ennivalókat, amiknek csekély az értéke.
Tipikusan a legifjabb fogyasztóknak szánt termékek:
– joghurtok
Attól „gyermek”termék, hogy a rózsaszín pohár kisebb, mint a normális adag, színes mesealak van rajta, esetleg valami műanyag ajándékfigura is jár hozzá, valamint édesebb a többi joghurtnál. Kis mennyisége ellenére gyakran drágább, mint a felnőtt kategória. Mi natúr joghurtot adunk a gyerekeknek, amit házi lekvárral ízesítünk, de a kisfiam szívesen eszi ízesítés nélkül is.
üdítők
Mi csak nagyon ritkán veszünk üdítőitalokat. Nem tagadom, néha jól tud esni a jéghideg lé, de soha nem víz helyett adjuk a gyerekeknek, hanem csak extra csemegeként.
Én azt tapasztalom, hogy ezek a cukros, koffeint tartalmazó, színezéktől és egyéb E számoktól hemzsegő italok nem oltják a szomjat.
Néha szörpöt is veszek, vagy készítek.
Első látásra ki se derül, hogy ezekben a csicsás flakonokban mi van. Természetesen nem a tartalom a lényeg, hanem a csomagolás. (Én gyermek "üdítő" italra tippelek.)
– szeletek, amik a címke szerint tejet tartalmaznak
Azt mondják a szülőknek, hogy ha egy ilyet megvesznek, akkor gondoskodtak a gyerek kalciumszükségletéről. Én természetesen elhiszem azt, amit a gyártók állítanak, de mi a kálciumot inkább más forrásból szerezzük be.
– gabonapelyhek
Könnyen azt lehet gondolni, hogy ezek a gabonapelyhek rendkívül egészségesek, de higgyétek el, a cukorral és ajándék műanyagfigurával dúsított müzli nem veheti fel a versenyt a frissen pelyhesített gabonával!
A napokban megjavították a kézimalmomat, így újra elkezdtünk pelyhesíteni, ami remek móka a gyerekeknek, és sokkal szívesebben megeszik a pelyhet úgy, hogy a saját kezük munkája is benne van! Ha nagyon hiányzik nekik az édes íz, akkor lehet beletenni mazsolát, vagy mézet.
Bizton állítom, hogy az otthoni gabonapehely mentes minden E számtól és a frissen szétnyomott, tulajdonképpen nyers gabonával nem lehet egy napon említeni a világ egyetlen élelmiszergyártójának termékét sem, bármennyi macit is rajzoltak a dobozára!

Nem rajzfilmek plakátjai, hanem élelmiszeres dobozok
– rágcsálnivalók
Olajban tocsogó és fűszerekkel, aromákkal, egyéb E számoktól hemzsegő rágcsálnivalók. Én is nagyon szerettem őket, de képes voltam lemondani róluk.
Mostanában alig voltam olyan gyerekes kiránduláson, ahol legalább egy résztvevő ne hozott volna ilyen rágcsát – és nem tudtam olyan helyre kirándulni, ahol a bokrok ágain vagy az aljnövényzetben ne szégyenkeztek volna az eldobott csipszeszacskók !
Ha a gyerekek ropogtatni akarnak, akkor ehetnek magvakat.
Nekünk van egy nagyon titkos dió-lelőhelyünk, ott általában össze tudjuk gyűjteni az éves magszükségletünket.
De rágcsálunk persze nyers zöldséget és gyümölcsöt. Kisebbik fiam rajong az almáért és a sárgarépáért.
– csokik
A csokoládéval tulajdonképpen nincs nagy baj, és hazudnék, ha azt mondanám, hogy mi soha nem eszünk, és hogy nem szeretjük.
A probléma az, hogy rengeteg az olcsó utánzat, ami ugyanúgy néz ki, mint az igazi csokoládé, de kakaóvajat nem tartalmaz.
És persze a mértéken van a hangsúly: haragszom, ha nagymamai látogatás után a hűtőnk háromnegyedét elfoglalják a különböző szeletkék, csokikák, („jaj, hát ennyitől még nem lesz semmi bajuk, és különben is rá van írva, hogy milyen sok tej és ásvány van bennük”) mindezt megszorozva annyival, ahány gyerekünk van.
– pillecukor, gumicukor
Ezekben a tárgyakban semmi természetes nincs, bármekkora betűkkel írják rá, hogy vitamint tartalmaznak. Ennyi erővel a gyerek ehetne gumibelsőt is, majdnem ugyanazokból az anyagokból áll az is.
Vajon ki találta azt ki, hogy a gyerekeknek csokoládén, kakaós tejen, csokipudingon és cukorkán kell felnőniük????
Ha valaki gyerekekhez megy látogatóba, a legtöbb esetben édességet (cukrozott gyümölcslevet, tortát, sütit, csokoládét) visz ajándékba. Miért?
Hát azért, mert ez a szokás. A gyerekeket a felnőttek szoktatják rá a nyalánkságokra; ha úgy nőnének fel a kicsik, hogy soha nem (vagy csak ritkán) esznek ilyesmit, akkor nem követelnék a nagymamától (és aztán a szülőtől is) az édességet!
Aggasztó, de mostanában sajnos gyakori, hogy a látszólag jól fejlett, esetleg túlsúlyos gyerek (de felnőtt is) alultáplált!
Nem mennyiségi, hanem minőségi éhezésről van szó, amikor a szervezet nincs megfelelő állapotban: vitaminból, rostokból, ásványi anyagokból hiány lép fel.
Napjainkban sok gyerek úgy nő fel, hogy nem eszik (nyers) zöldséget és gyümölcsöt. Ha megkínálják vele, a tányéron hagyja, idegenkedik tőle, mivel nem ismeri. Ismerik a gyerekek ellenben a fentebb felsorolt holmikat.
És nemcsak éhezni lehet, hanem szomjazni is. Némelyik gyerek aggasztóan keveset iszik, és ha folyadékot juttat a szervezetébe, az is cukros lé (van olyan felnőtt, aki naponta 8 litert is képes meginni ilyen „üdítőkből”!).
Szerintem megengedhetetlen, hogy egy gyerek nem iszik vizet, mert „nem fogadja el”, de üdítőt azért kap, hogy „mégis, valami folyadékhoz jusson”!
Különösen súlyos eset, ha a gyerek energiaitalt iszik! Saját szememmel láttam, hogy egy nagyon hátrányos helyzetű loncsos, sokgyerekes anya a csecsemője cumisüvegébe energiaitalt öntött, olyat, aminek már a neve is ördögi!

(Fémdobozból inni nemcsak a jó eséllyel silány beltartalom miatt nem ajánlatos, hanem azért sem, mert a dobozok külseje nagyon szennyezett lehet! Sokan gondolkodás nélkül a szájukhoz emelik a fémdobozt, pedig némelyik olyan mocskos, mintha egy nyilvános vécé padlóján gurították volna végig! Ha valaki ilyet vesz, mindenképpen alaposan tisztítsa le, mielőtt kiönti vagy kiissza a benne lévő folyadékot!)
Friss, lehetőleg hazai gyümölcsök és zöldségek - semmi sem pótolhatja őket!
A szülők és nagyszülők rajongva szeretik a gyerekeiket; annyira, hogy képesek mindent megvenni nekik. Szeressük már annyira a gyerekeket, hogy nem veszünk meg nekik mindent!
Alma

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése