2015. október 13., kedd

Az én házam - Az én váram

(csipetnyi lakberendezés)
Ilyenkor ősszel előbb-utóbb mindenkiben felmerül az igény az otthon megújítására.
Andi írása:
Beköszöntött az ősz és ezernyi színűre festi a kinti világot. A kellemes őszi kirándulások mellett egyre több időt töltünk az otthonunkban. Korábban sötétedik, hűvösebbek az esték, gyakrabban esik, hívogat a benti világ. Ilyenkor ősszel előbb - utóbb mindenkiben felmerül az igény az otthon megújítására.

Egy lakás akkor válik otthonná, amikor a falak közé bevisszük a szeretetet, a lelkiségünket, a stílusunkat, az emlékeinket őrző tárgyainkat, őseinket idéző fényképeket. Amikor élet van a falak között, és vidámságtól, gyerekzsivajtól hangos a hajlék.
A látogatóba érkező rokonok, igaz barátok is hozzátesznek a hangulathoz. A rendrakás, takarítás kiváló lelki terápia. Amikor nyomasztó a hangulatom, vagy zűrzavarosak a gondolataim, az otthonunk rendezgetése gyógyírként szokott működni. Hozzáfogni persze nehéz, de annál hatásosabb. Ahogy a lakás kezd elfogadható formát ölteni, a mi gondolataink is fényesebbek lesznek, a problémák kisebbek, megoldhatóbbak. Tisztul a lakás, rendeződnek a gondolatok.

A lakás, az otthon az ember második "teste." Ha a környezetünkben harmónia uralkodik, nagy valószínűséggel mi is kiegyensúlyozottan fogjuk érezni magunkat a bőrünkben. Fontos az átláthatóság. Ne zsúfoljuk tele az otthonunkat, így az életenergia is körbe tud keringeni a házban. Elég egy- két dísz, és néhány tárgy, melyek jó emléket idéznek fel bennünk. Szeretteink fotói, korábbi nyaralások emlékei. Rájuk nézvén a szívünk is felmelegedik.

Régi, egyetemes, és magyar szimbólum a "házi áldás." Ennek a néhány soros versikének nagy ereje van. Jótékony hatást gyakorol az otthon lakóira. Régen minden házban megtalálható volt. Mára a harmonikus, hagyománytisztelő otthonok díszítőelemévé vált.
Őseink még betartották, hogy a férfi volt a felelős a kint-ért, a nő a bent-ért. A férfiak rendezték az udvart, a nő feladata a benti tér rendben tartása volt. Úgyhogy ősöktől örökölt tehetségünk van arra, hogyan alakítsuk át a lakást valódi otthonná. Minden nagyon fontos: színek, fények, illatok, ízek, látvány. Biztonság és szeretet legyen a levegőben.

A nyár élénk színeit lecserélhetjük melegebb, narancsosabb- barnásabb árnyalatokra. Lakásunkból meghittebb, kuckósabb hangulatot varázsolhatunk. Amíg van rá lehetőség, egy kis vágott virág az udvarról vagy vadvirág a rétről otthonunk üde dísze lehet, emeli a hangulatot. Cserepes növényeink gyakran árulkodnak energiaszintünkről. Ha sugárzunk, és toppon vagyunk, a virágok is velünk virulnak. "Veszik" az energiáinkat. Minden ember vágyik a fényre.
Borongós, esős őszi estéken nem árt, ha egy kis tüzet, csempészünk az otthonunkba. Ha nincs is lehetőség csikótűzhelyre, kandallóra, jó szolgálatot tehet a gyertyafény is. Jó belépni egy olyan lakásba, ahol kellemes illatok vesznek körül. Amikor készül a kedvenc ételünk, vagy a vaníliás süti sül a sütőben. Hasonló a hatást lehet elérni egy illóolaj kellemes aromájával is. 

Néhány őszi termés, toboz a természetességet hozza be a hajlékunkba. Tegyük hát hozzá magunkat, az egyéniségünket a lakásunkhoz! Varázsoljuk át őszi, hangulatos otthonná!

Andi
(fotók: Andi)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése