2015. június 28., vasárnap

Divat - másképp

Egy ilyen témát elkezdeni mindig nehéz. Kezdem nagymamámnál. Bármilyen furcsa nekem, ő is volt valamikor tinédzser. Abban az időben a fiatalok jóval konzervatívabban öltözködtek, hasonlóbban az idősebb generációhoz, nem olyan szélsőségesen, mint mostanában. Elmesélt nekem egy történetet: akkoriban a feketét nem nagyon hordták a mindennapokban. Egyszer az édesanyja munkahelyére érve az egyik kolléganője részvétét fejezte ki a családnak, miután szemrevételezte nagymamám fekete, ujja nélküli garbóját.

Nem viseltek harisnyanadrágot, hanem harisnyakötőt, amit télen mini kabáthoz vettek fel, csodálkozhatunk, hogy nem fáztak fel a lányok. A nadrághoz elképzelhetetlen volt magas sarkú cipőt felvenni.
Semmilyen ékszert nem volt szabad hordaniuk az iskolában, beleértve fülbevalót, gyűrűt, stb. Az iskolaköpeny hossza szigorúan meg volt szabva. Ma már hihetetlen, hogy nem sminkelhették magukat.  Nagymamám gyakran járt az Ifjúsági Parkba szórakozni, be sem engedték a fiúkat öltöny, és nyakkendő nélkül, a farmer kizárt dolog volt.

A következő generáció, anyukám idejében lazábban vették ezt az egész öltözködősdit. A Guns ’n Roses koncertre például egy lenge, hosszú, fehér nyári ruhát vett fel fekete bakanccsal. Volt kitől örökölnöm a stílusérzékemet J
Vagy éppen 38 fokos hőségben ez volt az öltözéke: fekete sál, fekete bakancs, fekete térdnadrág, fekete felső. Elképzelhető, hogy hogyan érezhette magát a bőrében.

Divatba jött az is, hogy a fiúknál a pulcsi alatt kiengedve lógott a nadrágra a kockás ing, amely körülbelül a térdüket verdeste. Anyukám öccse utazott egyszer a buszon, és összetalálkozott nagymamám párjával, aki közölte vele, ha még egyszer meglátja, ne köszönjön neki, nem ismerősök.
A mai világban különböző stílusok megférnek egymás mellett, úgy, mint a hippi, emós, rocker, gót, dark, punk, reggae,  hipszter, retro, country, keleti, etno, romantikus, sportos, stb. Felvehetünk szűk miniszoknyát, bokát verdeső, bő maxiszoknyát, térdig érő lakkcsizmát, vagy balerina cipőt, senki sem fog megbotránkozni rajta.

Találkozhatunk piros, kék, vagy akár rózsaszín, zöld hajjal is. Az öltözködés szempontjából a nemek kezdenek lassan összemosódni. Az emós fiúknál természetes, hogy a szem ki legyen festve, a lányoknak rövid hajuk is lehet, sőt, kopasz.
Dédmamáink elborzadnának a kilógó hasak, az extrarövid nadrágokból kikandikáló lábak, és a mély dekoltázsok láttán. 
Hiába fajulhat el túlzásba, de a mai kor fiataljai nem uniformizáltak, kimutathatják színes egyéniségüket. Az idők folyamán az emberek általában toleránsabbak lettek egymás iránt. Kevésbé botránkozunk meg a különcségeken.

Tippek:
-          Ne az határozza meg az öltözködésünket, hogy mások mit gondolnak, hanem ami nekünk tetszik.
-          Nem kell eldöntenünk, hogy milyen stílust akarunk képviselni, hanem a nekünk tetszőkből szemezgethetünk.
-          Kreálhatunk magunknak is kiegészítőket, mint például: fonott karkötők, égetett  gyurmából készült fülbevalók. Ezekhez segítségünkre lehet egy hobbibolt.
Sziasztok, legközelebb is nézzetek be hozzánk! J
Virág

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése